StoryEditor

MMF: Svet porastie o pol percenta

28.01.2009, 15:24
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované | Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad rastu svetovej ekonomiky pre tento rok na 0,5 percenta. Pôvodný odhad bol na úrovni 2,2 percenta.

Tempo rastu by tak bolo najslabšie od druhej svetovej vojny. MMF to dnes uviedol na svojich internetových stránkách. V Spojených štátoch fond tento rok očakáva pokles ekonomiky o 1,6 percenta a v eurozóne dokonca o rovné dve percentá. V strednej a východnej Európe by malo hospodárstvo podľa MMF klesnúť o 0,4 percenta.

Finančné trhy podľa MMF zostávajú pod tlakom a svetová ekonomika sa prudko zhoršuje, čo vedie k poklesu svetovej výroby a obchodu. "Teraz očakáváme, že svetová ekonomika sa fakticky zastaví," povedal hlavný ekonóm fondu Olivier Blanchard.

MMF ďalej uviedol, že finančné napätie pretrváva aj napriek rozsiahlym opatreniam vlád a centrálnych bánk po celom svete. Dodal, že k udržateľnému oživeniu ekonomiky je nevyhnutná reštrukturalizácia bankového sektoru a uvolnenie úverových trhov.

18:50 Správa bola prepracovaná, doplnená o ďalšie podrobnosti.

 

Prečítajte si aj:

Vláda podporí ekonomiku tretinou miliardy 

Vláda chce z tohtoročného štátneho rozpočtu vynaložiť 332 miliónov eur (desať miliárd korún), aby v čase súčasnej hospodárskej krízy udržala zamestnanosť a rast ekonomiky.

Z krízy môžu firmy vyťažiť

 

Firmy môžu aj napriek súčasnej recesii vo svete získať konkurenčné výhody.
"Každá si však musí ujasniť, akým konkrétnym problémom čelí, musí sa snažiť uchrániť svoje kľúčové služby a zmeniť pravidlá. To znamená vytvoriť stratégiu, ktorou by reagovala na výzvy,“ tvrdí senior manažér jednej z najväčších európskych konzultačných spoločností Mazars Stuart Brain.
Štátu bude chýbať vyše tristo miliónov eur

Štátu hrozí, že mu v tomto roku bude v rozpočte chýbať veľký balík peňazí. Kríza totiž šliape po ekonomikách Európy viac, než sa čakalo, a tak sú príjmy z daní a odvodov ohrozené.

 

Udalosti spojené s finančnou krízou sledujte tu

 

01 - Modified: 2003-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kavanovi zakázali prístup k tajným spisom 02 - Modified: 2003-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koalícia v ČR stráca väčšinu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:29