StoryEditor

Šrotovné vystačí do mája. Ďalšie nedali

22.03.2009, 23:00
Ak budú motoristi pomocou šrotovného nakupovať nové autá takým tempom ako doteraz, vládou vyčlenených 33,2 milióna eur minú už v máji.

Podľa Združenia automobilového priemyslu, k štvrtku s novým autom odišlo z predajní alebo si ho rezervovalo 2 777 zákazníkov. "Teraz je to už určite viac ako tritisíc,“ odhadol v piatok popoludní jeden z bratislavských predajcov škodoviek.

Zo štátneho balíčka sa pritom ujde len pre vyše 22-tisíc kupujúcich. Doteraz sa minulo už 4,16 milióna eur. Kedy sa peniaze naozaj minú, podľa hovorcu rezortu hospodárstva Branislava Zvaru nevie dnes odhadnúť nikto. Lebo terajší "nákupný ošiaľ“ môže byť podľa neho dočasný a nie je vylúčené, že záujem o nové autá sa zmení.

Komentár HN
Šrotovné ako bumerang

Slovensko má novú športovú disciplínu – obiehanie predajní áut a zisťovanie, aké typy vozidiel ešte majú a za koľko. Šrotovné, ktorým vláda dotuje kúpu nových, zabralo a záujem o ne majú aj ľudia, ktorí ich nepotrebujú. Lebo tie, ktoré majú teraz, im spoľahlivo slúžia.

Šrotovné rozhýbalo trh
Hoci sa tento projekt ešte len rozbieha, Združenie automobilového priemyslu ho považuje za úspešný. Minulý týždeň sa predalo, alebo si zákazníci rezervovali toľko áut, koľko vo februári za tri týždne. Minulý mesiac bolo podľa združenia zaregistrovaných na Slovensku 4 492 osobných a malých úžitkových automobilov a v januári 3 992. Spolu je to o 40 percent menej ako za prvé dva mesiace minulého roku.

"Predpokladám, že vysoký trend predaja bude pokračovať,“ odhaduje Mária Nováková zo združenia. Veľa ľudí vrátane tých, ktorí neverili, že dotácie rozhýbu automobilový trh, je teraz podľa nej prekvapených. "My sme však očakávali, že šrotovné s predajom vozidiel pohne. Pomáha to najmä ľuďom s nižšími zárobkami,“ dodala Nováková.

Pre dotovanie kúpy nových áut sa vláda nerozhodla preto, aby podporila automobilky, ktoré výrazne zasiahla hospodárska kríza. Suma, ktorú vyčlenila, je totiž príliš nízka. "Naším cieľom je zvýšiť spotrebu a dôveru ľudí tým, že použijú peniaze na kúpu nového vozidla,“ povedal nedávno premiér Robert Fico. Týmto projektom sa však u nás čiastočne obnoví zastaraný vozový park.

Objednajú teraz, dostanú v lete
Predajcovia lacnejších typov vozidiel sa po tieto dni v práci nezastavia. Hoci sklady majú už niekoľko dní prázdne, teraz vybavujú najmä zákazníkov, ktorí si auto rezervujú. "Je to ako vo fabrike pri výrobnom páse. Kým jedného obsluhujeme, ďalší záujemcovia o auto už čakajú...“ hovorí jeden z predajcov škodoviek. Pritom v sklade už majú len drahšie Fabie kombi a Oktávie. Záujem o ne sa už tiež začína zvyšovať. Na najlacnejšie typy sa však bude čakať niekoľko týždňov, ba aj mesiacov. "Termín dodania Fabií s najslabším motorom (1,2 litra, s výkonom 44 a 51 kilowattov) je až v auguste,“ dodal ich predajca. Podobná situácia je aj s lacnejšími autami iných značiek.

O staré auto sa netreba báť
Niektorí motoristi sa začínajú obávať, či nemôžu prísť o dotáciu, ak si dajú staré auto zošrotovať neskôr. "Čo ak mi na šrotovisku môjho starého Favorita zoberú, ale pri kúpe nového auta sa dozviem, že limit na šrotovné sa už minul a nepredajú mi ho?“ pýta sa mladý Bratislavčan Martin. Stretli sme ho v piatok v predajni Renaultov, ako si obzerá novú Tháliu. "Odpovedať na to je predčasné. Veď šrotovné začalo platiť len deviateho marca,“ reaguje Zvara z rezortu hospodárstva.

"Keď sa bude blížiť vyčerpanie finančnej kvóty na šrotovné, spracovateľom starých áut dáme informáciu, aby ďalšie vozidlá už nebrali,“ vysvetľuje Nováková. Hoci detaily tohto postupu nie sú ešte známe, podľa nej, ak sa dotácie minú, spracovatelia starých áut už nebudú mať prístup do elektronického systému. Ten je napojený na políciu a predajcov áut, takže ďalšie vozidlá na likvidáciu už nezoberú.

Bude aj druhý balík?
Keď sa balík s 33,2 milióna eur využije, vláda dá možno na tento projekt ďalšie peniaze. "Keď sme zavádzali šrotovné, povedali sme, že keď sa to ujme a bude to užitočné, prehodnotíme to. Ale či štát uvoľní ďalšie prostriedky, zatiaľ si netrúfam odhadovať,“ povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Premiér Robert Fico začiatkom marca pripustil, že ak sa systém šrotovného osvedčí, vláda posúdi možnosť pokračovať v dotovaní cien nových áut.

01 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financna-kriza, menuAlias = financna-kriza, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:03