StoryEditor

Ďalší boj o futbalového fanúšika

19.07.2004, 00:00
Hovoríme s prezidentom Slovenského futbalového zväzu Františkom Laurincom

Futbaloví fanúšikovia sú nabažení vynikajúcimi stretnutiami z ME v Portugalsku, ktoré mali aj na Slovensku rekordnú sledovanosť. Na našich prvoligových trávnikoch, naopak, návštevnosť každý rok klesá. Čo chcete urobiť, aby sa súťaž zatraktívnila a prilákala divákov na štadióny?
Neexistuje iná a viac vyskúšaná cesta, ako je kvalitná a atraktívna hra. Samozrejme, naše kluby sú limitované určitými možnosťami, ako si udržať najlepších hráčov a získať atraktívne posily zo zahraničia. Na druhej strane však nie sú limitované v tom, aby ich hráči odvádzali na trávniku maximum. Kluby musia sami pochopiť, že žiť budú iba tie, na ktorých zápasy budú chodiť fanúšikovia. Pretože tí zasa pritiahnu sponzorov.

Pred dvoma rokmi sa s najvyššou súťažou rozlúčil posledný tím z východu republiky - 1. FC Košice - ktorý patril v prvých sezónach slovenskej ligy k hlavným ťahúňom súťaže. Teraz najvyššiu ligu opustil aj najslávnejší slovenský klub Slovan Bratislava...
Je zlé pre futbal, keď sa nehrá vo veľkých mestách, kde je divácky i sponzorský potenciál. Na druhej strane je to proces očistenia. Slovenský futbal sa postupne vracia do reálnych pomerov, z ktorých potom môže napredovať. Určite to bude mať negatívny dosah na atraktivitu súťaže, no my nemôžeme robiť žiadne kroky, aby sme za každú cenu tieto mužstvá v lige udržali.

Všetkých desať tímov, ktoré vstupujú do nového ročníka Corgoň ligy, už musí disponovať licenciou UEFA. Ktoré podmienky na získanie tohto štatútu robili klubom najväčšie problémy?
Najťažšia súčasť licencií je právna transformácia na akciové spoločnosti, ako aj ich finančné zabezpečenie. Kluby budú musieť preukázať svoje hospodárenie bankovými garanciami, reálnymi zárukami a auditovanou ročnou uzávierkou. Jednoducho všetko to, čo sa v akciovej spoločnosti robí. Určité problémy boli aj pri napĺňaní infraštruktúrnych a personálnych kritérií.

Vyšetrovanie korupcie v susednom Česku odhalilo, že v úplatkárskych aférach figuruje až sedem mužstiev z najvyššej súťaže. Namočený v tejto kauze bol aj slovenský rozhodca Eduard Cichý. Ako chcete bojovať proti takému nebezpečnému a silnému "súperovi", akým je korupcia?
Máme absolútny záujem, aby so o výsledkoch rozhodovalo iba na ihrisku. Myslím si, že rozhodcovia majú obrovskú spoločenskú zodpovednosť ako strážcovia morálky. A je ich povinnosťou, aby akýkoľvek náznak na ovplyvnenie výkonu, či už vyhrážky alebo v úvodzovkách nejakú pozitívnu motiváciu, oznámili. V opačnom prípade budeme konať exemplárne. Podľa mňa však najväčším problémom nie sú rozhodcovia, ale myslenie niektorých funkcionárov, ktorí hľadajú rôzne možnosti, ako ovplyvniť výsledok.

Nastávajúci ročník futbalovej ligy bude prvým po vstupe Slovenska do EÚ. V čom sa najviac prejaví táto zmena?
Najväčšia zmena je v transferovej politike, podľa ktorej hráči Európskej únie už nie sú považovaní za cudzincov. To znamená, že hráčsky trh bude voľnejší. Druhou dôležitou zmenou bude fakt, že kluby budú musieť v rámci EÚ dodržiavať niektoré nové ekonomické a daňové pravidlá, ale tie sa cez licenčný systém už postupne do nášho futbalu dostávajú.

Štartuje slovenská liga
Po bonbóniku v podobe európskeho šampionátu v Portugalsku sa slovenskí futbaloví priaznivci môžu tešiť na súboje v najvyššej domácej súťaži, ktorá tento víkend začne písať už svoju dvanástu kapitolu. Nová sezóna Corgoň ligy - ako to už v posledných rokoch býva zvykom - bude ďalším pokusom o zastavenie úpadku slovenského futbalu, v ktorom aj v minulej sezóne jednoznačne "kraľovali" negatíva nad pozitívami. Najrukolapnejším ukazovateľom slabej atraktivity súťaže je ustavične klesajúci divácky záujem. Aj preto bude cieľom trénerov všetkých desiatich mužstiev predovšetkým prilákať na tribúny fanúšikov.
V pozícii úradujúcich šampiónov vstúpia do novej sezóny už po štvrtý raz futbalisti MŠK Žilina, ktorí majú pod vedením trénera Ladislava Jurkemika opäť najvyššie ciele. "Žlto-zelení" sa budú snažiť presadiť aj v prestížnej Lige majstrov, kde ich v 1. predkole čaká rumunský tím Dynamo Bukuresť. V Pohári UEFA bude Slovensko reprezentovať Artmedia Petržalka (po novom už Artmedia Bratislava) a Banská Bystrica, ktorá už v 1. predkole zvíťazila v úvodnom zápase nad azerbajdžanským tímom FK Karabach Baku (3 : 0). Posledné mužstvo minulého ročníka, bratislavský Slovan, nahradí v súťaži Rimavská Sobota.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 20:31