StoryEditor

Nasťa mala štyri roky jediný cieľ. Súťaž v Soči

10.02.2014, 23:00

Rozhovor. Juraj Sanitra, strelecký tréner našej biatlonistky a zlatej olympioničky Anastasie Kuzminovej, pre HN:

Anastasia Kuzminová zvíťazila pod vaším vedením už na druhej olympiáde za sebou. Kde vidíte dôvody, vďaka ktorým triumfuje práve ona, a nie ostatné biatlonistky?

Nasťa je predovšetkým obrovský talent. Na víťazstvá v biatlone má vynikajúce predpoklady. Občas sa síce trochu objaví problém s psychickou stránkou, keďže niekedy je možno až príliš premotivovaná. Ale myslím si, že od ostatných pretekárok, a to nielen slovenských, ale aj zahraničných, sa odlišuje obrovskou cieľavedomosťou a túžbou víťaziť.

Pripravovala sa špeciálne na Soči?

Určite áno. Uplynulé štyri roky boli veľmi náročné. Nebolo to len o pozitívach. Vyskytli sa aj určité problémy, napríklad zdravotné ťažkosti. Ale dôležité bolo v prvom rade to, že sme mali jeden cieľ. A tým bola olympiáda v Soči. Bola to pre nás veľká výzva, keďže po olympijskom víťazstve vo Vancouveri sme boli naštartovaní na dobrý výsledok. O nedeľňajšie víťazstvo sa zaslúžila predovšetkým tvrdá Nastina drina. Odviedla obrovské množstvo kvalitnej tréningovej práce. Dokázala sa koncentrovať na ten jeden jediný výkon, ktorý predviedla v nedeľu. Naozaj to bol jeden z vrcholov jej športovej kariéry.

Už v utorok má veľkú šancu získať druhé zlato. Naordinovali ste jej pred stíhacími pretekmi nejakú špeciálnu taktiku?

Nič jej neordinujeme. Vychádzame z tých skúseností, ktoré už máme k dispozícii. V pondelok sme ľahko trénovali a strieľali. V utorok bude znovu platiť tá istá taktika, ako pred prvým štartom. Teda aby Nasťa predviedla to, čo dokáže. Aby bežala aj strieľala tak, ako to skutočne vie. Potom uvidíme, čo nám súperky dovolia. Pokiaľ budú lepšie než ona, dáme klobúk dole. Ale myslím si, že keď Nasťa zopakuje svoj výkon z prvého štartu, tak sa môžeme tešiť na ďalšie dobré umiestnenie.

Pred olympiádou sme o Anastasii príliš nepočuli. Bol v tom istý zámer, vyhnúť sa sebavedomým vyhláseniam, že je favoritka a ide si po zlato?

Nepomenoval by som to tak, že sme ju nechceli prezentovať ako favoritku. Ak nebola často v médiách, tak to súviselo skôr s tým, že sme potrebovali vyhnúť sa zbytočnému vonkajšiemu tlaku. Dôležité bolo, aby sa dokázala najmä vnútorne vyrovnať už so samotnou záťažou olympijských hier. Máme tichú dohodu s médiami, že nám chvíľu dajú pokoj. Po olympiáde porozprávame všetky príhody zo Soči, či už pozitívne alebo negatívne. Ľudia sa budú môcť dozvedieť všetko o príprave olympijskej víťazky.

Slovenský biatlonový zväz dostal vlani od štátu dotáciu 582050 eur. Myslíte si, že zlatá medaila Kuzminovej môže zabezpečiť pre biatlon viac peňazí?

My vychádzame v prvom rade z reality, ktorú na Slovensku máme. Koláč v podobe zlatej medaily na olympiáde sme sa snažili upiecť z toho, čo sme dostali. Určite sa to nedá porovnávať s podmienkami, ktoré vládnu v silných družstvách, ako je napríklad Rusko alebo Nemecko. Ale to, čo sme získali, sme využili maximálne efektívne. V každom prípade táto zlatá medaila, ktorú Nasťa pre Slovensko vybojovala, nebola veľmi drahá.

Očakávate, že sa teraz k biatlonu obrátia aj noví súkromní sponzori?

Tieto veci zatiaľ naozaj neriešime. Sme len na začiatku olympiády. Každú minútu venujeme príprave na ďalšie súťaže.

Kde vidíte najväčšie problémy súčasného biatlonu na Slovensku?

Vedel by som si predstaviť, že niektoré koncepcie by sa mohli riešiť trochu inak, predovšetkým čo sa týka mládeže, ale nechcem sa púšťať do týchto tém. Mali by ich totiž hodnotiť skôr kluby. V každom prípade výsledky ukázali, že biatlon patrí na olympiádach k našim najúspešnejším športom.

01 - Modified: 2006-01-17 13:11:00 - Feat.: 0 - Title: Slovak Telecom zaplatil pokutu 20 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/olympiada-v-soci, menuAlias = olympiada-v-soci, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:51