StoryEditor

"Kobylky" sa dali na lobizmus

14.09.2006, 00:00
Americké súkromné investičné firmy, ktoré skupujú podniky a v Nemecku si vyslúžili prezývku "kobylky", vytvoria lobistické združenie. Ich cieľom je snaha odhadnúť zmeny v legislatíve a získať podporu Washingtonu proti obmedzeniam v Európe a Ázii.

Americké súkromné investičné firmy, ktoré skupujú podniky a v Nemecku si vyslúžili prezývku "kobylky", vytvoria lobistické združenie. Ich cieľom je snaha odhadnúť zmeny v legislatíve a získať podporu Washingtonu proti obmedzeniam v Európe a Ázii.
Podľa denníka Wall Street Journal Europe (WSJE) sa zástupcovia spoločností Carlyle Group, Texas Pacific Group, Kohlberg Kravis Roberts & Co. a Blackstone Group stretli, aby vytvorili združenie, stanovili jeho rozpočet, prijali ľudí a určili jeho misiu.

Supy či kobylky
Investičné firmy doteraz pristupovali k lobistickým aktivitám oddelene. Vlani na lobing minuli 820-tisíc dolárov, v prepočte takmer 25 miliónov korún, v porovnaní so sumou 40-tisíc dolárov v roku 2001.
Výrazne sa zvýšili aj politické príspevky tohto sektora. Zamestnanci veľkých súkromných investičných firiem v tomto roku darovali kandidátom do Kongresu 1,3 milióna dolárov, čo predstavuje 85-percentné zvýšenie zo 700-tisíc dolárov z predchádzajúcej volebnej kampane v roku 2002.
Podľa WSJE sa spájajú v čase, keď hrajú čoraz dôležitejšiu úlohu na globálnych finančných trhoch. Ich záber je čoraz širší a začínajú sa zameriavať aj na ostatné regióny sveta, napríklad na Európu.
Súkromné investičné firmy sú napriek svojmu bohatstvu nováčikmi v mocenských hrách v politickom zákulisí. V minulosti si najímali ľudí s dobrými kontaktmi. No sektor získal na význame, a tak sa firmy rozhodli oficiálne vystúpiť na lobistickú scénu a zlepšiť svoje politické úsilie.
Ich asociácia bude rokovať so zákonodarcami v Kapitole a pomocou reklamnej kampane sa bude snažiť zbaviť firmy imidžu "supov" či už spomínaných "kobyliek".

Miliardy na akvizície
Súkromné investičné firmy vlastnia podiely zväčša v podnikoch, ktoré nie sú kótované na burzách. No na rozdiel od investičných fondov sú ich investície naplánované na dlhšie obdobie.
Existujú dva typy. Firmy z oblasti špekulatívneho kapitálu, ktoré kupujú podiely tesne po založení spoločností, čiže v čase, keď nováčik nemá veľký predaj a potrebuje veľké investície.
Druhý typ investorov obyčajne kupuje podiely skúsených podnikov od inštitucionálnych akcionárov alebo od materských firiem, píše ďalej WSJE. Využívajú na to kombináciu úverov a kapitálu od svojich partnerov a externých investorov. Ak má spoločnosť problémy, spustia rozsiahlu a niekedy bezohľadne pôsobiacu reštrukturalizáciu, z ktorej však vzniká efektívne fungujúca firma. A tú potom s veľkým ziskom zas predajú.
Sektor vlani získal od investorov 94,7 miliardy dolárov v porovnaní s 51 miliardami dolárov v roku 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:35