StoryEditor

V cestovkách sa menia vlastnícke pomery

18.01.2006, 23:00

Niekoľko českých cestovných kancelárií, ktoré majú na Slovensku dcérske či partnerské firmy, čaká v tomto roku zmena vlastníckych pomerov.
Priame vlastnícke vzťahy by sa mali meniť v materskej firme slovenskej cestovky Kartago tours. Nemecký tour-operátor TUI v Česku kupuje Exim Tours, pod ktorú slovenské Kartago patrí. Pripravovanú akvizíciu potvrdil analytik cestovného ruchu Jaromír Beránek.
Nemecký tour-operátor TUI však už zastúpenie ma Slovensku má - pôsobí tu jeho dcérska firma TUI Slovensko.
Šéf asociácie slovenských cestoviek Robert Kohlmann považuje za logické, že sa firma, ktorá kapitálovo vstúpi do materskej spoločnosti, začne zaujímať aj o činnosť jej dcéry. Nemyslí si však, že to zákonite musí viesť k zmene a už vôbec nie v krátkodobom horizonte.
Svoj vplyv na Slovensku si českými akvizíciami nepriamo môže posilniť skupina Unimex Group. Tá sa spomína ako budúci vlastník významného balíka akcií silnej českej cestovnej kancelárie FIRO-tour. Na Slovensku firme FIRO-tour patrila v roku 2004 štrnásta priečka v rebríčku najväčších cestoviek podľa tržieb.
Unimex Group už má na Slovensku zastúpenie. Patria mu totiž aj cestovné kancelárie ESO Travel aj Čedok, ktorý má v u nás dcérsku firmu Čedok Slovakia. Na jej pobočkách predáva exotické zájazdy ESO Travel.
Predstavitelia slovenského FIRO-touru ani Čedoku Slovakia nepočítajú s tým, že by v ich činnosti došlo k nejakej zmene. Podľa obchodného riaditeľa FIRO-touru Marcela Siekela sa zmeny v Česku slovenskej pobočky bezprostredne nedotknú. Slovenská dcéra je síce partnerom českého FIRO-touru, pod ktorým aj začínala ako jeho dcéra, dnes však už pôsobí ako samostatný subjekt. Donedávna bola v rukách jednej fyzickej osoby, ale v najbližších dňoch by mala byť zaregistrovaná ako spoločnosť s ručením obmedzeným.
"Kapacity, ktoré máme s Čechmi spoločné, nám český FIRO-tour fakturuje, my ich od neho kupujeme," vraví Siekel. Dodáva, že na činnosť slovenského FIRO-touru dnes Unimex Group prakticky nemá dosah.
Obchodný riaditeľ Čedoku Slovakia Adrián Siekel sa na druhej strane netají s tým, že na slovenskom trhu Čedok zo skupiny Unimex Group s FIRO-tourom úzko spolupracuje. Zmeny vlastníckych pomerov v českých cestovkách sa teda môžu prejaviť v rozšírenej ponuke pre slovenských dovolenkárov.
Záujem Unimexu o získanie podielu v českej cestovke FIRO-tour, ktorá má podobnú ponuku ako Čedok, vysvetľuje Kohlmann z asociácie slovenských cestoviek najmä prirodzenou snahou brániť sa pred konkurenciou. "Spojením silných cestoviek sa dosiahne oveľa väčší efekt pri nákupe a spravovaní kapacít, ale aj pri rokovaniach o cenách. Synergický efekt je viditeľný aj v predajnej sieti," myslí si Kohlmann.
Podľa Kohlmanna je pre záujemcu o akvizíciu prvoradý trhový podiel. Pozíciu na trhu označuje za najväčšiu devízu cestovky na trhu. Tú pritom dosiahla najmä tým, že zájazdy, ktoré organizuje, oslovujú istú klientelu. Okamžitá zmena ponuky by teda pravdepodobne nepriniesla želaný efekt. Z dlhodobého hľadiska sa podľa Kohlmanna môže získanie podielu zahraničného tour-operátora v tunajšej cestovke odraziť aj v obohatení katalógu o nové destinácie či ubytovacie zariadenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:37