StoryEditor

Na výrobe vysávačov v Maďarsku sa podieľajú aj slovenské firmy

30.05.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Výrobný závod Electrolux Lehel z Jászberény je jediným výrobcom vysávačov značky Electrolux pre európsky trh. Denne v ňom vyrobia na 17 montážnych linkách 13 200 vysávačov. Na ich produkcii sa v súčasnosti podieľajú aj dvaja slovenskí dodávatelia.

Výrobný závod Electrolux Lehel z Jászberény je jediným výrobcom vysávačov značky Electrolux pre európsky trh. Denne v ňom vyrobia na 17 montážnych linkách 13 200 vysávačov. Na ich produkcii sa v súčasnosti podieľajú aj dvaja slovenskí dodávatelia. "Spolupracujeme s niekoľkými zahraničnými podnikmi, medzi nimi sú aj dva slovenské. Jedným je Plastika Nitra, ktorá dodáva plastické komponenty, druhým Kappa Štúrovo, od ktorej nakupujeme obalový materiál," povedal riaditeľ závodu vysávačov Attila Vass.
Množstvo dodávok zo Slovenska dosahuje ročne 3 až 4 milióny eur, čo je v prepočte 118 až 157 miliónov korún. "V súvislosti so zavádzaním nových výrobkov plánujeme v budúcnosti vyhľadať aj ďalších slovenských dodávateľov," konštatoval Vass, podľa ktorého spoločnosť zriadila post globálneho nákupcu pre Európu a jeho sídlom je Bratislava.
Pôvodná maďarská firma Lehel začala vyrábať chladničky v roku 1958. Spoločnosť Electrolux, najväčší svetový výrobca kuchynských spotrebičov, vysávačov, zariadení pre kuchyne, práčovne a techniky pre les a záhrady, vstúpila do maďarského Lehelu v roku 1991. Odkedy preinvestovala v závodoch na výrobu chladničiek, mrazničiek, truhlicových mrazničiek a vysávačov vyše 50 miliárd forintov, v prepočte 7,7 miliardy korún. V roku 2004 dosiahli tržby jászberényskeho podniku 110 miliárd forintov, keď predal dovedna 4,2 milióna spotrebičov. Závod s 3 600 pracovníkmi je najväčším zamestnávateľom regiónu.
V roku 1994 vedenie skupiny Electrolux začalo utlmovať výrobu vysávačov vo švédskom Vasterviku a využívať kapacity v Jászberényi. Týmto krokom Electrolux Lehel prešiel na dodávateľskú základňu tvorenú spoločnosťami zo strednej z a východnej Európy. Proces transformácie výroby vysávačov by sa mal ukončiť v tomto roku.
Montáž vysávačov v Jászberényi prebieha v súčasnosti v hale s plochou 6 500 štvorcových metrov. Vlani ich vyrobili 1,8 milióna, v tomto roku plánujú vyprodukovať 2,551 milióna kusov.
Electrolux okrem svojej prvej akvizície v strednej a vo východnej Európe v závode na výrobu chladničiek v Jászberényi v roku 1991 začal vyrábať aj v Poľsku a Rumunsku. O investícii na Slovensko uvažoval v čase privatizácie Calexu v Zlatých Moravciach.
Skupina Electrolux, pod ktorú patria aj značky AEG, Zanussi a Husqvarna, ročne predá v 150 krajinách sveta vyše 55 miliónov spotrebičov. Na celom svete zamestnáva 72-tisíc osôb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:49