StoryEditor

Košice zaplatia za vodu pre Lunik IX

07.03.2006, 23:00

Mesto Košice sľúbilo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, že do konca roka zaplatí časť z dlhu 9,4 milióna korún za neuhradené dodávky vody obyvateľom sídliska Lunik IX. Vodári tak budú občas a v nepravidelných intervaloch púšťať obyvateľom sídliska vodu. Povedal to poverený primátor mesta František Knapík.
Obchodným partnerom košických vodárov je pritom komunálny Bytový podnik mesta Košice, ktorý spravuje bytový fond na košickom sídlisku. "Mesto má nevyrovnané platby vo vzťahu k bytovému podniku za predané objekty, ktoré mal v správe bytový podnik. Mesto získalo z ich predaja tržby, ale dlh bytovému podniku sa nevyrovnal. Našou povinnosťou je preto aspoň vyrovnať dlh z týchto objektov, aby bytový podnik mohol vyrovnať platby dodávateľom," tvrdí Knapík.
Na otázku, či tento postup, ktorý mesto zvolilo súvisí so situáciou, ktorá na Luniku IX vznikla ohľadom vody, Knapík odvetil: "Súvisí to na objektoch, ktoré boli v režime sociálneho bývanie. Čiže, priamo s Lunikom IX nie, ale s bytmi alebo objektmi, ktoré mesto vlastnilo a bytový podnik spravoval a slúžili na sociálne bývanie."
Vodárenská firma stráca na Luniku IX mesačne asi 42-tisíc kubíkov vody. Len za minimálne množstvo z tejto vody niektorí nájomníci bytov sídliska platia. Na odstavené dodávky však doplácajú aj oni. Dôvodom vysokých strát boli aj rozbité a rozobraté rozvody vody či chýbajúce vodovodné batérie, a tak voda často vytekala priamo na ulice Lunika IX či do kanála.
Kým celoslovenský priemer spotreby vody na osobu a mesiac je podľa košických vodárov 177 korún, na Luniku IX to bolo približne až 500 korún. "Vodárom teda došla trpezlivosť a v závere minulého týždňa odstavili košické sídlisko od vody. Okrem škôlky, školy, prevádzky tepelného hospodárstva a miestneho úradu. Odvtedy ju ľuďom zo sídliska dovážali v cisternách a platilo za ňu mesto.
Dnes popoludní majú vodári obnoviť regulovanú dodávku vody. Takmer desaťmiliónový dlh má okrem mesta zaplatiť aj mestská časť Lunik IX a samotní obyvatelia sídliska. Knapík však nekonkretizoval pomerné časti dlhu, ktoré zaplatí bytovému podniku mesto, samospráva zo sídliska a jeho obyvatelia a ani nevie, ako chce mesto ľudí zo sídliska prinútiť, aby za vodu zaplatili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:57