StoryEditor

Slavia obsadzuje trhy s dlhmi

27.04.2007, 00:00

Slovenská investičná skupina Slavia Capital kúpila poľskú finančnú spoločnosť iCentrum z prvej desiatky najväčších správcovských firiem v Poľsku. Slavia uspela v tendri poľskej Millenium Banky a do správy získala portfólio jej pohľadávok v objeme 25 miliónov eur.
Hovorca Slavie Peter Benčurik včera prienik na poľský finančný trh odôvodnil jeho "veľkosťou a potenciálom". Veľkú úlohu podľa neho zohrali aj "rastúci bankový sektor a parlamentom schválená liberalizácia legislatívy finančného trhu". Slavia sa v Poľsku sústredí na balíky spotrebiteľských úverov súkromných spoločností a bánk. Chce pripravovať projekty aj pre verejnoprávne inštitúcie, samosprávy a municipálne podniky.
Slavii sa vlani podarilo usadiť sa v Srbsku, kde jej tender vyhlásený domácou rehabilitačnou agentúrou priniesol správu portfólia defaultných bankových pohľadávok vo výške 36 miliónov eur. Okrem Srbska a Poľska vstúpila Slavia aj na rumunský trh a založila spoločnosť pôsobiacu taktiež v sektore finančných služieb.
Slavia Capital kapital patrí dvom podnikateľom -- Petrovi Gabalcovi a Martinovi Kvietikovi. Firma začínala ako obchodník s cennými papiermi a jej finančná sila výrazne vzrástla koncom 90. rokov. Keď nastal prílev zahraničných investorov, plnila funkciu poradcu pri fúziách a akvizíciách. Po reštrukturalizácii bankového sektora získala prístup k lacným peniazom a pri použití relatívne nízkeho vlastného kapitálu získavala majetkové účasti v rôznych firmách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:07