StoryEditor

V Štúrove postavia prístav

18.12.2006, 23:00

Na Dunaji pribudne štvrtý slovenský prístav pre rekreačné lode. V Štúrove pri Moste Márie Valérie ho postaví spoločnosť Agimpex, ktorej majiteľmi sú traja maďarskí podnikatelia. Výstavba si vyžiada asi 30 miliónov korún. Prístav bude určený pre menšie športové, rekreačné a výletné plavidlá.
Do nového prístavu sa zmestí približne 60 lodí s maximálnou dĺžkou šesť metrov. Súčasťou komplexu bude čerpacia stanica pre motorové člny, strojové zdvíhacie zariadenie umožňujúce spúšťanie a vyzdvihovanie plavidiel z hladiny, ako aj ďalšie obslužné a servisné prevádzky.
Na slovenský úsek rieky zamieria ročne stovky turistických plavidiel a menších motorových člnov. Nielen zo Slovenska, ale aj z Rakúska či Maďarska. Dunaj sa totiž čoraz viac využíva nielen na nákladnú dopravu, ale aj na rekreačné a športové účely. Dnes si musia vystačiť s tromi rekreačnými prístavmi: v bratislavskom Vlčom hrdle, v šamorínskom Čilistove a v areáli komárňanského nákladného prístavu.
Investor predpokladá ukončenie výstavby koncom budúceho roku. Štúrovský riečny záliv je momentálne zanesený záplavovým bahnom a rôznymi nánosmi. Po jeho vyčistení a prehĺbení by sa táto lokalita mala stať atraktívnym turistickým lákadlom nielen pre návštevníkov Štúrova, ale aj susedného Ostrihomu.
Historické maďarské mesto, známe unikátnou katedrálou, každý rok navštívia desaťtisíce turistov z celého sveta. Návštevníci prichádzajúci po vode budú môcť využiť služby nového prístavu, v ktorom bude k dispozícii aj komplex ubytovacích a reštauračných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:50