StoryEditor

Ropa do Arizony potečie z Mexika

23.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Mexiko povolilo arizonskej firme Arizona Clean Fuels Yuma (ACFY) vybudovať, prevádzkovať a vlastniť ropovod, ktorý bude prepravovať mexickú ropu do naplánovanej americkej rafinérie. Tá by sa mala stať prvou novou rafinériou na území Spojených štátov amerických za takmer 30 rokov a mala by zmierniť nápor na americké spracovateľské kapacity.
Spoločnosť ACFY oznámila, že sa na pláne ropovodu dohodla s mexickým ministrom energetiky Fernandom Canalasom. Potrubie s dĺžkou asi 400 kilometrov bude prepravovať ropu do Arizony pravdepodobne z Kalifornského zálivu, kam ju bude firma dovážať tankermi z ropných polí na juhu Mexika.
Dohoda je zvláštna v tom, že mexická ústava od roku 1938 zakazuje zahraničným firmám podieľať sa na prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu. Lenže ropa zakúpená na juhu Mexika už nebude patriť mexickej štátnej spoločnosti PEMEX, ale americkej firme, takže to nebude v rozpore s ústavou Mexika, vysvetľoval zástupca ACFY.
ACFY sa už roky usiluje zohnať takmer tri miliardy dolárov na postavenie ropovodu a rafinérie, ktorá by juhozápadne od Phoenixu spracúvala 150-tisíc barelov ropy denne. Arizona schválila plán rafinérie v tomto roku na jar, čím odstránila jednu z hlavných prekážok projektu.
Arizona je jedným z ekonomicky najrýchlejšie rastúcich štátov USA. Obyvatelia tu v letných mesiacoch obyčajne zažívajú skokové nárasty cien benzínu, pretože sem nevedie dostatok produktovodov z kalifornských a texaských rafinérií.
Americká vláda začala po ničivých hurikánoch Katrina a Rita podporovať výstavbu nových rafinérií, pretože hurikány vyradili z prevádzky rad ropných závodov a ceny benzínu vzrástli nielen v USA, ale aj inde vo svete. Prezident George W. Bush v súčasnosti spolupracuje s Kongresom na návrhu zákona, ktorý uľahčí výstavbu nových a rozšírenie súčasných rafinérií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:33