StoryEditor

Do vzduchu vyletela pyrotechnika za milióny

01.01.2009, 23:00

Silvestrovské oslavy sa ani v posledný decembrový deň uplynulého roku nezaobišli bez desiatok ohňostrojov a rachotu zábavnej pyrotechniky. Viac či menej hlučnú svetelnú šou mohli vidieť obyvatelia väčšiny slovenských miest alebo desiatok väčších dedín. Doslova do vzduchu tak vyletelo niekoľko desiatok miliónov korún nielen vo forme oficiálnych ohňostrojov, ale aj jednoduchej zábavnej pyrotechniky určenej pre bežných spotrebiteľov.

Sezónny sortiment
Na Slovensku sa ročne spotrebuje viac ako tisíc ton zábavnej pyrotechniky. Väčšina tohto objemu skončí v rukách ľudí lúčiacich sa so starým rokom. Časť spotrebujú i profesionálni pyrotechnici pripravujúci klasické výškové ohňostroje na námestiach. "Najviac zábavnej pyrotechniky sa predá určite v priebehu decembra. Je to vyslovene sezónny tovar, ktorý je pre mňa príležitostnou podnikateľskou činnosťou,“ konštatuje Atilla Sitás z firmy Pyro Panda, ktorý vo zvyšnej časti roka prevádzkuje reštauráciu. Takýchto sezónnych podnikateľov je v segmente zábavnej pyrotechniky väčšina. Okrem silvestrovských osláv sa totiž tento sortiment používa iba ojedinele - najmä pri rôznych súkromných a firemných oslavách, recepciách, svadbách a podobne. Jednou z mála firiem, ktoré sa zábavnou pyrotechnikou zaoberajú naozaj profesionálne, je Privatex Pyro z Dubnice nad Váhom. Spoločnosť je nielen predajcom, ale aj najväčším stredoeurópskym výrobcom zábavnej pyrotechniky. "V tomto roku sme vyrobili tri milióny petárd, 20-tisíc ohňostrojových rakiet, 10-tisíc fontán a niekoľko desiatok tisíc kusov komponentov pre profesionálnych pyrotechnikov, ktorí ich používajú pri príprave ohňostrojov. Až 90 percent našej produkcie je určenej na export, vyvážame do väčšiny európskych štátov, ale aj Kanady, Austrálie, Japonska a ďalších krajín po celom svete,“ tvrdí konateľ Ľubomír Masár.

Ohňostrojové špeciality
Privatex Pyro okrem dodávok pre externé pyrotechnické firmy zabezpečuje ohňostroje aj vo vlastnej réžii. Tento rok získali objednávky z desiatich miest po celom Slovensku. Jeden z najefektnejších ohňostrojov bol počas tohto Silvestra v Prešove. Okrem svetelných efektov bola jeho súčasťou aj pôsobivá hudobná kulisa. "Išlo o naozaj unikátnu atrakciu. akú bežne v našich mestách nevidíte. Používame pri nej špeciálnu technológiu Fire Master, ktorá umožňuje, že hudba a pyrotechnické efekty sú koordinované, špeciálne naprogramované a riadené počítačom,“ dodáva Masár. Náklady na prípravu ohňostroja sa podľa neho pohybujú v rozpätí od stotisíc korún až po niekoľko miliónov. Závisí to najmä od použitých materiálov, množstva efektov, dĺžky trvania a viacerých ďalších faktorov.

Ako sa delí zábavná pyrotechnika

- Zábavná pyrotechnika I. triedy - môžu ju používať ľudia mladší ako 18 rokov. Patria tam prskavky, motýliky, praskajúce guľôčky (delobuchy), fontánky a pod.
- Zábavná pyrotechnika II. triedy - podľa slovenskej legislatívy je určená len dospelým osobám. Ide napríklad o petardy, rímske sviečky, kompakty a pod.
- Pyrotechnika III. a IV. triedy je určená len pre profesionálnych pyrotechnikov a používa sa pri príprave ohňostrojov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:16