StoryEditor

Časť podnikov brzdí finančná kríza

22.01.2009, 16:09
Autor:
ČTKČTK
Väčšina priemyselných podnikov, ktoré pre obmedzené dodávky plynu v posledných dňoch zastavili prevádzku, už nabehla na plnú výrobu.

ČTK to povedali zástupcovia oslovených spoločností. Niektoré firmy však naďalej brzdí finančná kríza, automobilka KIA v Žiline napríklad skrátila pracovný čas. Pri obnovovaní dodávok plynu nezaznamenal žiadne problémy Slovenský plynárenský priemysel.

"Výroba normálne pokračuje podľa plánov z pondelka v dvoch smenách, v utorok sme však obmedzili pracovný čas," povedal ČTK hovorca spoločnosti KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. Priemerný pracovný čas v oboch smenách je podľa Dvořáka sedem hodín. Výšku škôd zatiaľ spoločnosť nespresnila. Výrobu obnovila začiatkom týždňa aj automobilka PSA Peugeot Citroën, produkciu napriek núdzovému režimu neobmedzila automobilka Volkswagen v Bratislave.

Úplné obnovenie výroby dosiahla ešte začiatkom týždňa rafinéria Slovnaft. Spustenie produkcie nepoznačili podľa jej hovorcu Antona Molnára žiadne problémy.

Na bežnú výrobu nabehli aj podniky na strednom Slovensku. Plynové taviace pece rozkúrili na plný výkon napríklad sklárne Poltár, kde po obmedzení dodávok plynu iba udržiavali teplotu a odoberali minimálne množstvá skloviny. "Výroba je po zrušení regulácie odberu spustená," povedal ČTK riaditeľ závodu Ján Granzer.

Podobne je na tom aj spracovateľ hliníku, závod Finalcast podniku ZSNP Žiar nad Hronom. Firma používa plyn pri výrobe odliatkov na tavenie zliatin a ohrev kovových foriem. Z nútenej dovolenky sa vrátili všetci zamestnanci. Obnovenie plnej prevádzky ohlásil pivovar Steiger vo Vyhniach, kde museli dočasne odstaviť varenie piva. Podľa vedenia podniku však výraznejší výpadok vo výrobe nemali a väčšina zamestnancov aj počas plynovej krízy pracovala.

Na východnom Slovensku postupne obnovuje výrobu spoločnosť U. S. Steel Košice. "Postupujeme podľa plánu nábehu výroby, vopred pripravenom technikmi," uviedol hovorca spoločnosti Ján Bača.

Chod obnovila tiež spoločnosť Tatravagónka Poprad, od stredy vyrába firma naplno. Podnik zaznamenal počas odstávky malé škody na technológiách, napríklad prasknuté vodovodné potrubia.

"Ani počas krízy a ani počas obnovovania dodávok plynu sme nezistili žiadne technické problémy," uviedla Ivana Zelizňáková zo spoločnosti SPP-Distribúcia, ktorá zabezpečuje dodávky plynu spotrebiteľom. Podnik až po piatkovom zasadnutí krízového štábu upresní, či odber plynu dosiahol štandardnú úroveň.

Obmedzenia dodávok plynu pre spory medzi Ukrajinou a Ruskom sa dotkli približne tisícky slovenských podnikov. Tok plynu sa obnovil po takmer dvoch týždňoch v utorok. Premiér Robert Fico odhadol, že slovenská ekonomika prišla denne pre zastavené dodávky asi o 100 miliónov eur (približne tri miliardy korún).

Prečítajte si aj:

Banky žiadajú krízovú pomoc aj pre východnú Európu

Medzinárodné banky pôsobiace v strednej a východnej Európe spoločne žiadajú Európsku úniu a Európsku centrálnu banku o rozšírenie opatrení proti úverovej kríze aj na východoeurópske krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ.

Penzijný systém je v kríze, tvrdia Slováci

Až 90 % pracujúcich Slovákov tvrdí, že dôchodkový systém na Slovensku je v kríze, preto očakáva jeho reformu.  Vyplýva to z prieskumu, ktorý na vzorke 300 pracujúcich nad 25 rokov a 300 dôchodcov v druhom polroku 2007 pre spoločnosť AXA realizovala firma GfK Slovakia.

Viac k téme finančná kríza čítajte tu

 

01 - Modified: 2003-07-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 02 - Modified: 2003-07-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krv ako magický prvok
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:22