StoryEditor

Štát znova získa kontrolu nad Transpetrolom

16.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Slovensko sa opäť snaží o spätné odkúpenie 49-percentného podielu spoločnosti Transpetrol. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek potvrdil, že jeho rezort v súčasnosti intenzívne rokuje o spätnom odkúpení akcií s obidvomi stranami, ktoré si nárokujú kontrolu nad minoritným podielom slovenského prepravcu ropy, s ktorým je zviazaná manažérska kontrola.
O kontrolu nad akciami sa súdne sporia Yukos Finance, registrovaný v Holandsku a kontrolovaný americkým manažmentom, a jeho materská firma, ruská skrachovaná spoločnosť Jukos Oil Company. "Začali sme s novou ofenzívou, s tým, že rokujeme s jednou aj druhou stranou a jediné východisko z tejto situácie vidíme v tom, aby nám obe strany umožnili spätný odkup týchto akcií. S ruskou stranou sme na túto tému už hovorili, tam nemáme problémy. Už sme hovorili v podstate aj so zástupcami amerického manažmentu v Yukose Finance. Dnes je to skôr v polohe, že hovoríme o cene," povedal Jahnátek.
Minister v spätnom odkúpení akcií Transpetrolu slovenskou stranou nevidí pre Slovensko finančný problém. "Myslím si, že tu nie je finančný problém, lebo tu je len iná forma štátnych aktív. Čiže, nemalo by to negatívny dosah na štátny rozpočet ani deficit. Malo by to dosah len na výšku disponibilných prostriedkov, ale na druhej strane si myslím, že Transpetrol bude po spustení vetvy Odesa-Brody zohrávať veľmi strategickú polohu, a bolo by dobré, keby slovenská strana získala späť 49 % akcií Transpetrolu," doplnil Jahnátek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:22