StoryEditor

Roaming znova zlacnie

17.07.2007, 00:00
Mobilní operátori už vedia, koľko najviac budú môcť účtovať Slovákom za roamingové volania v iných členských krajinách Európskej únie.

Európska centrálna banka (ECB) určila, že schválené eurotarify sa budú prepočítavať od konca augusta nasledujúcich dvanásť mesiacov pri kurze 33,635 koruny za euro. Doteraz boli maximálne tarify vyjadrené len v eurách a krajiny s vlastnými národnými menami, medzi ktoré patrí aj Slovensko, nevedeli vyčísliť ceny pre svojich operátorov.

Viditeľné zlacnenie
Za minútu telefonovania v inej členskej krajine Európskej únie si budú môcť mobilní operátori od zákazníka vypýtať najviac 19,60 koruny. Dnes sa ceny volaní pohybujú zhruba medzi dvadsiatimi a tridsiatimi korunami za minútu. Za rovnako dlhé volanie z Bulharska na Slovensko si Orange účtuje dokonca 46,90 koruny.
Nezlacnejú však len aktívne volania, ale klesnú aj ceny prijatých hovorov. Za zdvihnutie zvoniaceho telefónu na dovolenke či pracovnej ceste v niektorej z krajín EÚ budú zákazníci mobilných operátorov platiť najviac 9,60 koruny. Roamingové poplatky za prijatie hovoru sa dnes pohybujú od 10,10 do 28,40 koruny za minútu.

Až po prázdninách
Lacnejší roaming sa stane realitou až o niekoľko týždňov. Európska direktíva totiž vyšla v Úradnom vestníku 29. júna a mobilní operátori majú mesiac na to, aby zákazníkom ponúkli regulované ceny. Na aktiváciu nových sadzieb však budú mať ďalší mesiac, takže reálne roaming zlacnie na prelome augusta a septembra.
Zákazníci, ktorí nezareagujú na ponuku svojho mobilného operátora do dvoch mesiacov, budú mať automaticky tarifu schválenú Európskou úniou a budú teda telefonovať za Bruselom stanovené maximum. Z troch slovenských operátorov sa dnes regulovaným cenám roamingu najviac približuje T-Mobile.

Nasleduje internet
Lacnejší roaming pochádza zo stola eurkomisárky pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingovej, ktorá s touto iniciatívou prišla zhruba pred rokom. Európska komisia nakoniec prijala kompromisný návrh a "pani Roamingovej", ako komisárku nazvali médiá, nevyhovela v úplnom zrušení poplatkov za prijímanie hovorov v cudzine.
Redingová sa však nevzdáva a avizuje ďalšiu bitku, tentoraz na poli poplatkov za mobilné dátové služby. Eurokomisárka chce lacnejší internet cez mobilné telefóny.


Maximálne tarify* v Európskej únii
Obdobie Volania z cudziny Prijímanie hovorov
Sep. '07 - aug. '08 19,60 Sk/min. 9,60 Sk/min.
Sep. '08 - aug. '09 0,55 eura/min. 0,26 eura/min.
Sep. '09 - aug. '10 0,51 eura/min. 0,23 eura/min.
*Vrátane na Slovensku uplatňovanej 19-percentnej DPH, údaje sú zaokrúhlená na dve desatinné miesta.
Zdroj: EK, HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 18:38