StoryEditor

Zatkli bývalé vedenie Adelphia

26.07.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR
Päť bývalých členov vedenia telekomunikačnej spoločnosti Adelphia Communications Corp., z toho traja členovia zakladajúcej rodiny Rigasovcov, boli zatknutí a obvinení z celého radu podvodov. Sťažnosť, predložená na manhattanskom súde, obviňuje rodinu, že "spoločnosť používali ako sporiteľné prasiatko na úkor investorov a veriteľov". Podľa údajov vyšetrovateľov ide o jeden z najväčších a najvážnejších prípadov podvodu voči investorom a veriteľom.

Americkí poštoví inšpektori zatkli bývalého výkonného riaditeľa Johna Rigasa (77), jeho syna, bývalého finančného riaditeľa Timothyho Rigasa (46) a bývalého výkonného viceprezidenta Michaela (48) za podvody s cennými papiermi. Menovaní odstúpili zo spoločnosti, ktorá ešte minulý mesiac požiadala o ochranu pred veriteľmi hneď po zverejnení miliardových mimobilančných úverov pre rodinu, ako aj pre podozrenie zo zveličovania výsledkov Adelphia Communications a pochybnosti o účtovníctve firmy.

Podľa obžaloby tieto osoby zneužívali financie spoločnosti, napríklad na osobné úvery, výstavbu golfového ihriska v sídle Rigasovcov za 13 miliónov USD či prepravu členov rodiny na safari do Afriky a späť. Zostávajúci dvaja zatknutí sú bývalý finančný viceprezident James Brown (40) a bývalý riaditeľ vnútorných správ o činnosti finančného odboru Michael Mulcahey (45). V prípade usvedčenia obvineným hrozí až päťročný trest odňatia slobody a pokuta 250 000 USD pre každého za konšpiráciu, 10 rokov a miliónová pokuta za podvody s cennými papiermi a 30 rokov väzenia a miliónová pokuta pre každého za podvody s bankovými účtami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:15