StoryEditor

Na dvere Pereša klopú netrpezliví investori

11.11.2004, 23:00
Košická radnica finišuje na projekte priemyselného parku v Pereši. Spolu s útvarom hlavného architekta mesta chce odovzdať žiadosť o finančnú podporu zo štrukturálnych fondov ministerstvu hospodárstva najneskôr do konca februára budúceho roka, kedy je najbližšia uzávierka žiadostí.

Košická radnica finišuje na projekte priemyselného parku v Pereši. Spolu s útvarom hlavného architekta mesta chce odovzdať žiadosť o finančnú podporu zo štrukturálnych fondov ministerstvu hospodárstva najneskôr do konca februára budúceho roka, kedy je najbližšia uzávierka žiadostí. Košice sa uchádzajú o 142,5 milióna korún, čo je 95 percent z celkového 150-miliónového rozpočtu na infraštruktúru priemyselného parku Košice-Pereš.
Výstavba sietí je podľa hlavného architekta Petra Murka najdôležitejšou strategickou úlohou pre pritiahnutie investorov. Košice v čase prísnej finančnej disciplíny neoplývajú voľnými zdrojmi, preto sa uchádzajú o štrukturálne fondy Európskej únie. "V diskusii so SARIO sme dospeli k záveru, že by to bol najvýhodnejší model," povedal Murko.
Špecifikom vybranej 80-hektárovej lokality medzi mestskou časťou Pereš a košickým letiskom je aj vyše 30 hektárov štátnej pôdy, za ktorú štát pýta od východoslovenskej metropoly 450 korún za štvorcový meter, čo je podľa Murka príliš vysoká cena. "Ak chce štát pomôcť mestu, čo na základe vyhlásení premiéra počas poslednej návštevy Košíc predpokladám, mohol by byť ústretovejší," mieni Murko.
Aj napriek tomu sú podľa neho vysporiadané vlastnícke vzťahy k celej lokalite veľkou výhodou. Vyše 40 hektárov totiž patrí známym vlastníkom, tzv. vráteným reštituentom, a mesto by mohlo štátu za sporných vyše 30 hektárov ponúknuť na výmenu pôdu z iných území. Dohoda o cene za štátnu pôdu by podľa Murka výrazne prispela k posunu v rokovaniach radnice s potenciálnymi investormi. "Od každého z nich počúvame: dajte nám body napojenia na siete a povedzte cenu za pozemok. Máme pri rokovaniach s investormi trochu zviazané ruky," tvrdí Murko. Perešský park má podľa Murka potenciál na investície za dve miliardy korún.
Hovorca SARIO Ondrej Žember sa odmietol vyjadriť k otázke ceny za štátnu pôdu. "Je to citlivý problém," povedal. Potvrdil však výhody lokality Pereš, ako je dobré napojenie na dopravnú a technickú infraštruktúru i jasné vlastnícke vzťahy k pôde. Dodal, že SARIO teraz smeruje investorov práve na východ krajiny. Dôvodom je vysoká nezamestnanosť.

Pereš je medzi dvanástimi strategickými parkami
Štátna agentúra SARIO registruje záujem investorov o investície za sedem miliárd korún. Košická lokalita Pereš je zaradená medzi dvanásť budúcich investičných zón strategického významu. Mala by sa orientovať na hi-tech technológie a logistiku. O Košice prejavili v posledných týždňoch záujem štyria investori. Najneskôr do piatich mesiacov sa vyjadrí kórejský koncern Samsung Electronics, ktorý si rezervoval desať hektárov. Francúzske Valeo Security Systems už v Košiciach vyrába v prenajatých priestoroch komponenty pre automobilový priemysel. Má záujem o päť hektárov na Pereši, pričom v prvej etape chce preinvestovať desať miliónov eur a vo finálnej fáze zamestnať 500 až 600 ľudí. Západoaustrálska firma Schaffer Corporation z Perthu by tiež chcela začať vyrábať interiérové vybavenie pre autá BMW čo najskôr. Potrebuje 1,5 hektára a 60 ľudí. Do svojej prevádzky plánuje investovať desať miliónov eur. Írska Barlo Group z Dublinu plánuje na ploche 40 hektárov postaviť veľkú výrobňu radiátorov.

Plusy a mínusy lokality Pereš pre priemyselné využitie
Plusy:
Dopravná dostupnosť (letisko, cestný ťah Zvolen – Košice, širokorozschodná trať, elektičková trať)
Kvalifikované personálne zázemie (v meste sídlia tri univerzity)
Vyriešené vlastnícke vzťahy k vyše 40 hektárom pôdy
Relatívne priaznivé ekologické ukazovatele
Jedna z 12 lokalít strategického významu (podľa SARIO)
Mínusy:
Vysoká cena za štátnu pôdy 
Nedotiahnutá technická infraštruktúra
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:10