StoryEditor

Kompromis o tranzite kamiónov

18.12.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament včera proti vôli rakúskych zástupcov rozhodol o kompromise v otázke tranzitu kamiónov cez rakúske územie. Od 1. januára 2004 nesmú cez alpskú krajinu prechádzať nákladné vozidlá obzvlášť znečisťujúce životné prostredie s výnimkou gréckych vozidiel. Systém ekologických bodov ostáva v platnosti až do vypracovania nových pravidiel únie, najviac však nasledujúce tri roky, teda do konca roku 2006. Systém platí pre všetky tranzitné vozidlá, obzvlášť pre staršie vozidlá, ktoré doteraz pre tranzit potrebovali zhruba osem ekologických bodov.
Z radov obyvateľstva a Strany zelených zaznieva kritika, že systém bodovania umožňuje prakticky neobmedzený tranzit cez územie krajiny. V posledných mesiacoch sa situácia na rakúskych hraniciach veľmi skomplikovala a vodiči kamiónov sa sťažujú, že rakúski colníci ich úmyselne kontrolujú veľmi podrobne a vybavujú schválne zdĺhavo. Rakúsky minister dopravy Hubert Gorbach v reakcii na rozhodnutie európskeho parlamentu uviedol, že neprestane intenzívne lobovať proti rozhodnutiu, ktoré je pre jeho krajinu neprijateľné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:08