StoryEditor

Spor o kaspickú ropu pokračuje

28.07.2003, 00:00

Výskumný projekt spoločnosti British Petroleum (BP) v hodnote 9 miliárd dolárov v Kaspickom mori pozastavili Irán a Azerbajdžan, pretože sa doteraz nepodarilo vyriešiť spor okolo vlastníctva ropných ložísk v tejto oblasti. Tie sú natoľko bohaté, že by mohli Francúzsko zásobovať ropou počas nasledujúcich troch rokov. V rovnakom čase prebiehali v Moskve trojdňové rozhovory o presnom formulovaní vlastníckych práv v Kaspickom mori. Diplomati z piatich krajín, ktoré susedia s Kaspickým morom, vo štvrtok oznámili, že sa opäť priblížili k dosiahnutiu dohody o rozdelení obrovských prírodných zdrojov, avšak zatiaľ sa nedohodli na presnom ohraničení jednotlivých území.
Súčasné odhady hovoria, že Kaspické more je tretím najväčším zdrojom ropy a zemného plynu na svete, avšak už od roku 1991, keď došlo k rozpadu Sovietskeho zväzu, sa stále nepodarilo vyriešiť vlastnícke vzťahy medzi krajinami, ktoré s ním susedia. Rusko sa delí o more s Iránom a troma bývalými sovietskymi republikami -- Azerbajdžanom, Kazachstanom a Turkménskom. Tie sa opäť nedohodli na jeho rozdelení. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Viktor Kaljužnij opísal stretnutie ako konštruktívne a priateľské, však on, ako aj ostatní účastníci rozhovorov priznali, že sa im nepodarilo dosiahnuť žiadne konkrétne riešenia.
Irán a ostatné štyri štáty nedokážu vyriešiť spor, ako rozdeliť more, kde sa odhadujú zásoby ropy v objeme asi 220 mld. barelov. Toto množstvo by mohlo zásobovať svetové trhy ďalších osem rokov. Ešte pred rozpadom Sovietskeho zväzu komunistická krajina a Irán považovali Kaspické more za jazero v spoločnom vlastníctve a v rovnakom pomere sa delili o právo využívať jeho bohaté ložiská. Dnes Irán požaduje, aby každý štát dostal presne 20 % mora. Bývalé štáty Sovietskeho zväzu však naliehajú, aby bolo Kaspické more prerozdelené podľa tohto, na akom veľkom úseku s ním štát hraničí. Podľa tohto návrhu by však Irán získal menej ako 15-percentný podiel.
BP, ktorá plánovala už v minulom roku začať v Kaspickom mori prvé práce, stojí na čele spoločného podniku, v ktorom majú svoj podiel aj turecké firmy TPAO a Alberta Energy CO. Ltd. a azerbajdžanská spoločnosť State Oil Co. of Azerbaijan (SOCAR). Ďalšie stretnutie piatich krajín sa uskutoční 8. a 9. septembra v Turkménsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:15