StoryEditor

Foto vydania HN - 10. 02. 20003

10.02.2003, 23:00
Vrstvu ľadu na zamrznutých Parížskych močiaroch využívajú sezónni robotníci v lokalitách obcí Gbelce a Nová Vieska na zber trstiny v lokalite, ktorá je národnou prírodnou rezerváciou. Ťažiť trstinu je možné iba v zimných mesiacoch, keď zamŕza voda v dunajských mokradiach. Tohtoročná zima zatiaľ nebola priaznivá, z celkovej plochy stihli robotníci pozberať zhruba 15 %. Takmer tri metre vysokú trstinu kosia robotníci ručnými kosačkami. Trstina sa používa na výrobu rohoží, ohradového a dekoračného materiálu, ale aj na strechy. V lokalite Národného prírodného parku Parížske močiare sa ťažila trstina dávno v minulosti, o čom svedčia i obrázkové dokumenty z prvej polovice 18. storočia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 12:42