StoryEditor

Podpora železniciam v Európe

18.03.2004, 23:00

Európska komisia schválila nové pravidlá posilňujúce konkurenciu medzi štátnymi a súkromnými prevádzkovateľmi v oblasti železničnej dopravy v úsilí pomôcť železničným firmám získať späť časť trhu, o ktorý ich v minulosti obrali konkurenčné formy dopravy.
Ako uviedol britský denník The Financial Times, najdôležitejšou časťou nového balíka je úplná liberalizácia trhu pre nákladnú železničnú dopravu v EÚ do januára 2007. To znamená, že ktorýkoľvek operátor v únii bude môcť nakladať a vykladať tovar kdekoľvek v EÚ. Okrem toho balík počíta aj s harmonizáciou technických štandardov a bezpečnostných požiadaviek, čo umožní vlakom prechádzať hranice štátov omnoho rýchlejšie než v súčasnosti. Nakoniec EK schválila vytvorenie Európskej železničnej agentúry zodpovednej za reguláciu a monitorovanie sektora. Podľa komisárky EÚ pre dopravu Loyoly de Palaciovej "je to rozhodujúci krok smerom k vytvoreniu integrovanej Európskej železničnej oblasti."
Opatrenia navrhnuté ešte pred dvoma rokmi sú súčasťou úsilia podporiť túto formu dopravy. Zvlášť nákladná doprava pravidelne strácala podiel na trhu voči cestnej, leteckej či lodnej doprave. Jej podiel na európskom cargo trhu klesol z 21 % v 70. rokoch na súčasných menej než 8 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:55