StoryEditor

Stratový Pick čaká na silného partnera

25.08.2004, 00:00

Najväčší maďarský mäsokombinát Pick Szeged, známy najmä produkciou uhorskej salámy, vykázal za prvých šesť mesiacov tohto roka prevádzkovú stratu vyše 110 miliónov forintov.
Podľa hlásenia spoločnosti o polročných hospodárskych výsledkoch vzrástla prevádzková strata medziročne o viac ako 94 miliónov HUF. Celkové hospodárenie firmy sa skončilo napriek tomu so ziskom 68 miliónov forintov. V porovnateľnom období vlaňajška však vykázala spoločnosť hospodársky výsledok až 1,1 miliardy HUF. Príčinou je podľa vedenia pokles cien vplyvom väčšej konkurencie na otvorenom trhu EÚ a zdraženie vstupov. Negatívny vývoj nedokázal vyrovnať ani takmer 20-percentný nárast tržieb na vyše 25 miliárd forintov. Zhoršila sa aj finančná situácia firmy nárastom záväzkov i pohľadávok na celkovú sumu 34 miliárd HUF. Registrovaný kapitál spoločnosti dosiahol 3,27 miliardy forintov a jej stopercentným akcionárom je skupina Aragor.
Vlastníci mäsokombinátu ešte predvlani rozhodli o vstupe strategického investora a viedli s viacerými záujemcami rokovania o predaji, ktoré sa však dosiaľ neskončili dohodou. Posledným nádejným investorom bol severoamerický mäsopriemyselný gigant Smithfield Foods, ktorý ovláda 40 percent trhu s mäsom a mäsovými výrobkami v USA. V rámci stratégie európskej expanzie prejavil záujem o kúpu akciového podielu, prípadne celého podniku. Koncern so sídlom vo Virgínii má už svoje akvizície vo Francúzsku i v Poľsku a v minulosti sa viackrát zaujímal o investičné príležitosti v Maďarsku. Ponuku na vstup do firmy Pick dal aj najväčší maďarský producent hydiny spoločnosť Bábolna, v snahe zabrániť výpredaju rodinného striebra do zahraničia. Podľa expertov bol hlavnou motiváciou ponuky pokus udržať tzv. Hungarikum s vyše 130-ročnou tradíciou v domácich rukách. Aby si však spoločnosť Pick udržala svoju pozíciu a zaistila rozvoj, potrebuje silnú kapitálovú injekciu a strategického investora, dodávajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:28