StoryEditor

Poľsko a Gazprom sa nedohodli

29.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dva dni trvajúce dôverné rokovania vo Varšave medzi predstaviteľmi Poľského naftového a plynárenského priemyslu (PGNiG) a ruského Gazpromu nepriniesli očakávané výsledky. Zástupcovia domácej plynárenskej firmy a ruského koncernu sa nedohodli na objemoch plynu, ktorý má v nasledujúcich rokoch Poľsko odobrať, uviedol poľský vicepremiér a minister infraštruktúry Marek Pol po rokovaniach s Gazpromom. Rozhovory budú podľa jeho slov pokračovať ďalším kolom v januári. Dodal, že ide o príliš veľké kvóty a obrovské sumy peňazí na to, aby na ceste ku kompromisu jedna alebo druhá strana stratila zo zreteľa svoje záujmy. Hoci, ako zdôraznil, šanca na porozumenie je veľká.
Odhaduje sa, že ide o miliardy dolárov, ktoré by stratil predovšetkým Gazprom. Na základe neoficiálnych informácií žiadajú Poliaci rozsiahle zmeny v harmonograme i množstvách dodávok ruského plynu, čiže revíziu medzivládnej dohody podpísanej v roku 1995. Surovinu mali do Poľska importovať jamalským plynovodom. Varšava argumentuje, že body zmluvy je potrebné upraviť vzhľadom na to, že pôvodne bola plánovaná výstavba dvoch vetiev plynovodu Jamal s ročnou kapacitou 67 miliárd kubických metrov zemného plynu. Z celého projektu bola realizovaná len časť, keď vetva Jamal 2, ktorá má ústiť na území Slovenska pri Veľkých Kapušanoch, sa dosiaľ ani nezačala budovať. Okrem toho Rusi, ktorí sa ocitli vo finančných ťažkostiach, nesplnili podmienku spustiť 3 kompresorové stanice na dosiahnutie maximálnej priepustnosti plynovodu.
Varšava navrhla zníženie objemu dodávok až o 50 %, čo by pre Gazprom, zmietajúci sa vo finančných problémoch, znamenalo menšie príjmy z exportu o niekoľko sto miliónov dolárov ročne. V tom prípade by mohla byť aj realizácia projektu Jamal 2, o ktorý má Slovensko eminentný záujem, ohrozená.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:57