StoryEditor

Čína pripravuje nový dôchodkový model

13.05.2002, 00:00

Čínsky národný dôchodkový fond s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o odklade investícií svojich finančných zdrojov na lokálnom akciovom trhu minimálne o dvanásť mesiacov. Cieľom tohto kroku má byť "doladenie" takej penzijnej schémy, ktorá bude garantovať bezpečne zhodnotené dôchodkové dávky stoviek miliónov čínskych zamestnancov. V oficiálnom vyhlásení Rady pre dôchodkové zabezpečenie z konca minulého týždňa sa konštatuje, že finančné prostriedky sa nemajú investovať do cenných papierov až do obdobia, kým výnosy z týchto operácií budú maximálne stabilné.
Štúdiu o čínskom dôchodkovom zabezpečení financuje Ázijská rozvojová banka -- ADB, a jej skompletizovanie sa očakáva v priebehu troch až štyroch mesiacov.
Aj v čínskych podmienkach ide o veľmi citlivú otázku, ktorú pozorne sleduje nielen vláda v Pekingu, ale aj zahraničné penzijné fondy, ktoré majú záujem o nesmierne lukratívny čínsky trh. Očakáva sa, že v správe dôchodkových fondov bude do roku 2005 približne 150 -- 250 miliárd dolárov, hoci dnes je táto suma zhruba na úrovni 80 miliárd USD.
Momentálne sú tieto prostriedky deponované v čínskych bankách na termínovaných účtoch s nízkym úročením, prípadne sa investujú do štátnych obligácií.
V budúcnosti sa má asi 40 % dôchodkových zdrojov zhodnocovať v akciách, ale cenné papiere firiem vo vlastníctve štátu nie sú v tejto chvíli bezpečnou investíciou. Za markantný príklad sa považuje strata Čínskeho národného dôchodkového fondu vo výške 32,6 milióna dolárov, ktorá vznikla pri investovaní do štátneho ropného holdingu Sinopec.
Svetová banka odhaduje, že do roku 2030 bude v Číne zhruba 30 % globálnej populácie v postproduktívnom veku. Momentálne na jedného dôchodcu pripadá desať ľudí v produktívnom veku, do roku 2050 sa tento pomer zníži na 1:3.
Čína zrejme nebude mať inú možnosť a musí sa vyrovnať s uvedenou demografickou výzvou, čo znamená aj urýchlené hľadanie optimálneho dôchodkového modelu, uvádza vo svojej analýze Morgan Stanley.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:08