StoryEditor

Zamestnanci Vihorlatu stále čakajú na odstupné

04.03.2002, 23:00

Závodný výbor základnej organizácie OZ KOVO pri Vihorlate, s. r. o., Snina, uplynulý piatok hodnotil situáciu v súvislosti s (ne)vyplatením pohľadávok pre viac než 1 000 zamestnancov v celkovej výške približne 50 mil. Sk. Ide o päťmesačné odstupné, ktoré tvorí záväzok bývalého Vihorlatu, a. s., Snina, voči zamestnancom.
Správca konkurznej podstaty Vihorlatu sa pôvodne zaviazal vyplatiť odstupné do 13. januára. Keďže tento termín nesplnil a medzi zamestnancami vzniklo napätie, rokovali odborári s ním i terajším vlastníkom, spoločnosťou Vihorlat, s. r. o., Snina. Výsledkom malo byť vyplatenie časti z celkovej pohľadávky -- dvoch mesačných miezd -- do konca februára. Dodnes však zamestnanci nedostali ani korunu. HN o tom informoval člen Predsedníctva Rady OZ KOVO Jozef Balica. "V rámci vzájomných obchodných vzťahov medzi správcom a novým vlastníkom Vihorlatu boli vyrovnané záväzky a pripravené aj formálne náležitosti -- zoznamy pracovníkov s výškou ich pohľadávok. Správcovi konkurznej podstaty teda nič nebránilo vyplatiť zamestnancov. V ostatných dňoch sa nám s ním nepodarilo kontaktovať, takže nevieme, aký bude jeho ďalší postup. Len on totiž môže dať pokyn na vyplatenie týchto finančných prostriedkov," konštatoval Balica.
OZ KOVO pôvodne avizoval, že ak nedôjde k vyplateniu miezd do konca februára, bude iniciovať viaceré nátlakové akcie. Keďže správca nebol v posledných februárových dňoch dostupný, rozhodli sa odborári ešte počkať. Ak sa tak nestane ani v tomto týždni, pripravuje OZ KOVO na piatok protestné zhromaždenie vo Vihorlate. Zvyšok pohľadávok vo výške troch mesačných platov by mali v zmysle dohody uzavretej medzi novým vlastníkom a správcom konkurznej podstaty vyplatiť do konca marca 2002.
HN telefonicky oslovili i správcu konkurznej podstaty Eugena Gališina a požiadali ho o stanovisko. Vyjadril sa, že informácie podá len osobne. Vzápätí však vypol telefón, takže osobné stretnutie nebolo možné dohodnúť.
Na Vihorlat, a. s., Snina, vyhlásili konkurz v októbri 2000. Novým majiteľom sa 1. decembra stala spoločnosť Vihorlat, s. r. o., Snina. Vytvorila ju holandská finančná spoločnosť Cebovva, ktorá vlastní 66 % spoločnosti a 34-percentným vlastníkom je slovenský subjekt Hubertus, s. r. o., Gerlachov. Cebovva poskytla novej spoločnosti 2,5 mil. eur na uhradenie splátok voči správcovi konkurznej podstaty, Vihorlatu a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:37