StoryEditor

Ďalší z oligarchov predáva svoje aktíva v Rusku

31.07.2003, 00:00

Alexander Smolenskij, vychýrený finančník, ktorý stál za najväčším bankrotom v histórii Ruska, pádom banky SBS-Agro, a potom zahraničným veriteľom oznámil, že peniaze, ktoré od nich získal, im jednoducho nevyplatí, predal v pondelok to, čo mu v rámci jeho podnikania v bankovom sektore ostalo zo spoločnosti Interros patriacej jeho kolegovi Vladimirovi Potaninovi. Interros oznámil, že za Pervoye OVK, ktorej súčasťou je väčšina aktív skrachovanej SBS-Agro, zaplatí 200 mil. USD. SBS-Agro, ktorá skrachovala v období finančnej krízy v Rusku v roku 1998, dlhuje zahraničným veriteľom asi 10 mld. USD. V 90. rokoch bola banka najväčšou súkromnou finančnou inštitúciou v krajine, svojou veľkosťou bola druhou najväčšou hneď po ruskej štátnej banke Sberbank. Informoval o tom ruský denník The Moscow Times.
A. Smolenskij, v súčasnosti už občan Rakúska, sa pripojil k Borisovi Berezovskému a Vladimirovi Gusinskému, ktorí opustili krajinu, kde zanechali obrovské dlhy, sami však odišli bohatí. Do sedemčlennej skupiny bankárov, ktorí riadili finančný sektor v Rusku v 90. rokoch a sú v Rusku ešte stále populárny, patria V. Potanin, ďalej Michail Fridman a Pjotr Aven zo spoločnosti Alfa Group a Michail Chodorkovskij z firmy Yukos, ktorý sa v posledných dňoch dostal v Rusku do nemilosti.
"Rozhodli sme sa pozvať zahraničných poradcov, ktorí by poradili našej spoločnosti, ako správne postupovať pri riadení bankových operácií. Prevzatie spoločnosti Pervoye OVK by sa malo ukončiť ešte v tomto roku," uviedol jej generálny riaditeľ Andrej Klišas. Interros okrem tohto uvažuje aj o ďalších akvizíciách v bankovom sektore, tie by chcel uskutočniť ešte do konca tohto roku.
Spoločnosť Pervoye OVK zahŕňa finančné spoločnosti a banky, súčasne vlastní aj spoločnosť na výrobu pancierových vozidiel Inkachran.
"Suma, ktorú chce Interros zaplatiť za SBS-Agro, považujú analytici za veľmi veľkorysú, lebo, ako uvádzajú, hodnota skrachovanej banky nepresahuje 50 mil. USD," uviedol Andrej Ivanov zo spoločnosti Trojka Dialog.
Prvú ponuku na odkúpenie skrachovanej banky predložil Interros ešte v roku 2000, avšak rozhovory o kúpe sa napokon skončili neúspešne. Rozhovory, ktoré sa úspešne ukončili v pondelok, trvali asi štyri mesiace. Počas tohto obdobia Smolenskij odovzdal banku svojmu 22-ročnému synovi, ktorý ešte minulý mesiac predložil svoje plány na oživenie malobankovníckych služieb, pričom veril, že sa mu na ruskom trhu podarí získať aspoň 30-percentný podiel.
Pervoye OVK v súčasnosti disponuje 350 pobočkami, ktoré poskytnú novému vlastníkovi obrovské možnosti práve v oblasti malobankovníctva. V tejto oblasti sa usilujú na ruskom trhu presadiť aj ďalšie významné banky -- Citibank, Alfa, Uralsib a Menatep.
Okrem ponuky na odkúpenie spoločnosti Pervoye OVK, vedenie firmy Interros oznámilo, že spolu so spoločnosťou American International Group (AIG) založia dva nové investičné fondy s kapitálom vo výške prekračujúcej 500 mil. USD. Ide o najväčšiu investíciu od finančnej krízy v Rusku v roku 1998.
Investičný fond, ktorý bude pracovať v oblasti nehnuteľností, by mal disponovať kapitálom v objeme 200 až 250 mil. USD, zatiaľ čo druhý fond, ktorý bude pracovať v oblasti súkromného sektora, by mal disponovať kapitálom v objeme 300 mil. USD. Vedenie AIG okrem toho oznámilo, že aj napriek dohode s Interrosom sa jeho záujem o ruský finančný trh neskončil, naopak, o ďalšej spolupráci rokuje aj s inými ruskými partnermi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:18