StoryEditor

R. Zelenay: Vonku nepredávame lacnejšie ako doma

18.11.2003, 23:00
Ukazuje sa, že na budúci rok dokážu Slovenské elektrárne na zahraničných trhoch predať elektrinu za vyššie ceny ako na domácom. Vyvracajú tak mýtus, že do zahraničia predávajú elektrinu lacnejšie ako doma. V rozhovore pre HN to tvrdí výkonný riaditeľ pre obchodnú politiku Róbert Zelenay.
Slovenské elektrárne súčasne s rozhodnutím o cenách vyhlásili na svojej internetovej stránke verejnú ponuku elektriny podľa časových pásiem. Jej uzávierka bola 31. októbra. Ako hodnotíte jej výsledok?
- Pre Slovenské elektrárne je rozhodujúce, že objem neakceptovanej elektriny bol výrazne menší, ako umožňuje rámec importu v zmysle liberalizačnej vyhlášky. Elektrinu sme predali o niečo lacnejšie, ako je úradom určená maximálna predajná cena pre oprávnených odberateľov na budúci rok - za 1 301 korún za megawatthodinu. Je to daň liberalizácie. Vyhláška od budúceho roka dovoľuje distribučným spoločnostiam pre svojich oprávnených odberateľov (s celoročným odberom nad 20 gigawatthodín) nakontrahovať si dve tretiny elektriny v zahraničí. To predstavuje spolu výkon približne 800 megawattov v prepočte na tzv. bázické zaťaženie. Neakceptovaná elektrina z našej ponuky predstavuje výkon zhruba 500 megawattov. Ukazuje sa, že na budúci rok vieme na zahraničných trhoch predať elektrinu za vyššie ceny ako na domácom, napríklad celoročnú dodávku bázickej elektriny za viac ako 29 eur (1 188 korún) za megawatthodinu, pritom regulovaná maximálna cena je 1 201 korún. Vyvraciame tak ďalší mýtus, že Slovenské elektrárne do zahraničia predávajú elektrinu lacnejšie ako doma. Ceny v dlhodobom horizonte stúpajú, to vypovedá o tom, že v stredoeurópskom regióne neexistuje veľa voľnej a lacnej elektriny. Po veľkom cenovom posune počas tohto roka sa uvažuje o rastúcom trende aj v budúcom roku. Predpokladáme, že cena za spomenutú bázickú elektrinu sa bude pohybovať na úrovni 30 až 36 eur (1 228 až 1 474 korún) za megawatthodinu.

Podarilo sa vám osloviť aj podniky, prípadne obchodníkov?
- Momentálne nie je naším prvoradým záujmom oslovovať nových potenciálnych odberateľov elektriny. Z nášho pohľadu potenciálni oprávnení odberatelia zatiaľ nechcú ísť do rizika, ktoré nákup elektriny v nových podmienkach prináša. Na rozdiel od Česka, na Slovensku nevznikli obchodníci s elektrinou, pretože tu neexistuje trh s elektrinou. Je to dôsledok nedostatočnej legislatívy. Privítame ich vznik, pretože to pomôže vytvoriť konkurenčné prostredie na trhu s elektrinou aj u nás.

Ako sa zmení budúci rok štruktúra predaja elektriny?
- V minulom roku sme predávali elektrinu za priemerné ceny, pritom legislatíva umožňovala distribučným spoločnostiam aj oprávneným odberateľom dovážať elektrinu zo zahraničia v ľubovoľnom harmonograme za cenovo veľmi prijateľných podmienok. Tento typ elektriny však vytesňoval elektrinu, ktorú sme ponúkali my a ktorá kvalitatívne aj cenovo bola na úplne inej úrovni. Toto bol neštandardný prvok v obchodovaní s elektrinou a deformoval prostredie na trhu s ňou. Na budúci rok sa situácia zmení. Prípadné importy elektriny vytesnia presne ten istý typ produktu, ktorý elektrárne budú vedieť zrealizovať v zahraničí za cenu podobnú alebo výhodnejšiu než na domácom trhu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:19