StoryEditor

Karta STU stále vyvoláva veľa otázok

Slovenská technická univerzita si nemyslí, že porušila zákon, keď začala karty pre svojich študentov vydávať v spolupráci s Tatra bankou.

"Rozhodovali sme sa najmä na základe rýchlosti, s akou bola Tatra banka schopná zrealizovať celý projekt. Efekt pre univerzitu je jednoznačne v ušetrení vstupných nákladov," uviedol prorektor STU Vojtech Molnár. Podľa neho sa má univerzita starať prioritne o niečo iné. Škole sa najmä vyčíta, že na dodávku karty nevypísala nijaké výberové konanie. "Pravdepodobne sme oslovili aj iné banky, ale vzhľadom na výmenu vedenia univerzity nemôžem presne povedať ktoré," uviedol Molnár.
Podľa ministerstva školstva mala univerzita postupovať inak. "V krátkom čase vydáme usmernenie na vyhotovenie študentských preukazov, kde budú vysoké školy znova upozornené, že preukazy musia vydávať zo zákona o vysokých školách len ony," uviedla hovorkyňa rezortu Michaela Dobošová. Podľa nej, ak univerzita pri vydávaní kariet chce spolupracovať so súkromnou firmou, musí postupovať v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.
Kritike sa bráni aj Tatra banka. "Nedostali sme nijaké formálne zadanie od školy. Šancu sme nedostali len my, zrejme len my sme ju dokázali v potrebnom čase využiť," uviedol člen Predstavenstva Tatra banky Pavel Karel. Kontrakt je podľa neho uzavretý na dobu neurčitú, obe strany ho majú právo vypovedať a súčasťou nie je žiadna dohoda o exkluzivite. "Ak k nám príde aj iná banka s ponukou, môžeme ju akceptovať," dodávajú zástupcovia školy. Celý projekt s Tatra bankou bol podľa nich konzultovaný aj so senátom univerzity.
Obe subjekty zároveň odmietajú, že predchádzajúca podpora univerzity bankou mala vplyv na rozhodovanie vedenia školy. Podporujeme aktivity viacerých univerzít a nie sme jediní, ktorí si uvedomujú význam kvality vysokoškolského štúdia," hovorí Karel.
Možnosť spolupráce s niektorou z bánk zvažovali viaceré vysoké školy na Slovensku, napríklad aj Univerzita Komenského (UK). "Kontakty s komerčnými bankami ukázali celý rad vážnych legislatívnych problémov spojených s vydávaním preukazu študenta v kombinácii s debetnou kartou. Nasvedčuje tomu aj prípad STU," zhodnotil prorektor pre rozvoj UK Ivan Ostrovský.
STU má viac ako 13-tisíc študentov a podľa podpredsedu predstavenstva Tatra banky Igora Vidu záujem o účet v Tatra banke malo približne 72 percent z nich. Kartu banka vydávala aj študentom, ktorí záujem o účet v Tatra banke nemali. "Nebolo by efektívne dávať objednávku na neplatobné karty inému subjektu," tvrdí prorektor.
Tatra banka má záujem o rozšírenie spolupráce aj s ďalšími univerzitami. "Ponuky sme poslali na rovnaké produkty za rovnakých podmienok aj iným školám. Keďže sú rokovania v rôznom štádiu, konkrétnu dohodu nemôžeme publikovať," dodal Vida, ktory verí, že univerzity o produkt záujem prejavia.

01 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Philips desiatym sponzorom MS 2006 02 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cragnotti chce predať podiel v Laziu 03 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dzurinda prijal slovenské tenistky 04 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agassi už Hewitta z trónu nezosadí 05 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko zo športu 06 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikové podiely sú "v kurze"
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:34