StoryEditor

Mediácie by mohli byť alternatívou súdov

02.04.2003, 00:00

Hoci na Slovensku nie je zatiaľ všeobecne známy prípad urovnania obchodného sporu prostredníctvom mediátora -- osoby, špeciálne trénovanej, aby bola v spore nestranná a umožnila v ňom dospieť k dohode pred tým, než sa niektorá zo sporných strán obráti na súd, riaditeľka odboru zahraničných vzťahov a ľudských práv Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR) Eva Rupcová je presvedčená, že táto alternatívna forma riešenia súdnych sporov má na Slovensku opodstatnenie a perspektívu aj pri riešení obchodných prípadov. "Ako dobrovoľný proces je vhodná na všetky formy súdnych sporov, okrem trestného konania. Ideálna je nielen na obchodné či občianske súdne spory, ale aj rodinné, susedské, spory v oblasti životného prostredia, pracovnoprávnych vzťahov či na rozvody," povedala včera v Košiciach, kde MS SR pripravilo pod gesciou Veľvyslanectva Veľkej Británie a Severného Írska v SR seminár pre verejnosť a záujemcov o pozíciu mediátora.
Výhody mediácie vidí E. Rupcová v rýchlom, neformálnom a relatívne lacnom spôsobe urovnania sporu, ktorý umožňuje stranám prijať vlastné riešenie, namiesto predloženia sporu na súd. "Je to dôverná forma a ak sa strany nedohodnú, stále môžu svoj spor predložiť na riešenie súdu," povedala. Rozdiel medzi rozhodcovským konaním, ktoré sa na Slovensku začína rozširovať, a mediáciou je podľa nej v tom, že kým pri prvej forme rozhodca v úlohe sudcu rozhoduje o vyriešení sporu, pri mediácii mediátor sprostredkuje urovnanie konfliktu pred alebo počas súdneho alebo rozhodcovského konania.
Mediácia má pôvod v anglosaskom právnom systéme a do Európy sa z USA a Veľkej Británie rozšírila cez niektoré spolkové krajiny Nemecka, Holandsko, Francúzsko a Taliansko. Využíva sa už aj v Maďarsku, Slovinsku a dokonca aj v Rusku. Mediátorov navrhujú spomedzi právnikov, účtovníkov, obchodníkov, akademikov a odborníkov ďalších profesií. Na Slovensku mediácia ešte nie je uzákonená. Zatiaľ 56 mediátorov -- členov Asociácie mediátorov v SR využíva najmä skúsenosti a poznatky kolegov v Európe. MS pripravuje podľa Rupcovej zákon o mediácii, ktorý by sa mal dostať na začiatok legislatívneho procesu v apríli 2003. Zámerom rezortu je schváliť ho do konca tohto roka. Už predtým však chcú vyskúšať mediáciu vo forme pilotného projektu na niektorých z okresných súdov pri krajských súdoch v Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave. Slovenský projekt ako jeden z ôsmich v Európe podporila britská vláda sumou 3 mil. libier.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:53