StoryEditor

Zodpovednosť nemá vždy ten, kto vyčnieva

05.03.2003, 23:00

Podľa prvých náznakov všetka zodpovednosť za nečakane vysoký rast cien elektriny pre maloodberateľov padá na rozvodné podniky. Podľa prepočtov, ktoré nevychádzajú z percent Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ale zo sumy, ktorú v priemere zákazník zaplatí, najvyšší nárast zaznamenali maloodberatelia v rámci pôsobnosti Západoslovenskej energetiky (ZSE), a. s. O informácie sme preto požiadali priamo člena predstavenstva a generálneho riaditeľa ZSE a. s. Ing. Andreja Devečku.
Na prvé dve najpálčivejšie otázky, ktoré sa týkali rozdielov v cenách medzi jednotlivými rozvodnými podnikmi a faktu, že cena elektriny na západe je pre maloodberateľa najvyššia, nám A. Devečka odpovedal:
"Posúdenie cenových rozdielov neprináleží ZSE, a. s., ale URSO. Okrem toho má každý región odlišné podmienky na distribúciu elektriny. Tie závisia od štruktúry odberateľov, rozsahu sietí a zariadení. Podľa nich si potom stanovujeme svoje náklady. URSO posudzuje ich oprávnenosť a je aj konečným arbitrom pri stanovovaní cien pre zákazníkov."
Okrem malých odberateľov sa cítia novými cenníkmi poškodení aj malí výrobcovia elektriny, trebárs obce, ktoré majú paroplynový cyklus, prípadne menšie fabriky. Zdá sa im privysoká výška poplatkov za distribúciu nimi vyrobenej elektriny pre vlastnú potrebu. Podľa A. Devečku však aj tieto sadzby sú záležitosťou ÚRSO ktorý "...svojím Rozhodnutím č. 647 z 19. novembra 2002 určuje spôsob výpočtu maximálnej ceny za výkup elektriny z environmentálnych zdrojov a zo zdrojov na kombinovanú výrobu elektriny a tepla."
Vraciame sa však predsa len k maloodberateľom a špeciálne k tým, ktorí si zriadili vykurovanie elektrickými akumulačnými kachľami v rokoch, keď elektrárne tvrdili, že elektriny je vždy dosť a vždy bude lacná. Dnes môže priamo podľa slov generálneho riaditeľa ZSE vzrásť práve v týchto prípadoch suma za elektrinu aj na dvojnásobok, otázka je, ako sa dosah môže kompenzovať. Najmä vtedy, ak väčšina z týchto ľudí žije len z dôchodku. "Všeobecne platí, že sociálnu politiku rozvodné podniky vykonávať nemôžu." Hovorca ZSE Ján Orlovský k tomu dodáva: "Riešenie sociálnych dosahov zvýšenia cien elektrickej energie je v kompetencii ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Odporúčania v tejto oblasti boli spracované v septembri minulého roku na objednávku URSO a Svetovej banky a sú kompetentným inštitúciám k dispozícii."
Napriek všetkému má Andrej Devečka pre verejnosť dobrú a konkrétnu informáciu. Je ňou odpoveď na otázku, kedy sa cena elektriny pre konečných spotrebiteľov aj u nás bude pohybovať na základe ponuky a dopytu: "Liberalizácia trhu s elektrickou energiou na Slovensku je usmerňovaná vyhláškou ministerstva hospodárstva z 18. septembra 2002. Ňou sa ustanovuje najmenší objem ročnej spotreby elektriny a plynu pre oprávnených zákazníkov a najvyšší prípustný podiel elektriny vyrobenej v zahraničí na ročnej spotrebe oprávneného odberateľa. Pre rok 2003 sa za oprávneného odberateľa považuje ten, ktorého súčet spotreby na všetkých odberných miestach je 40 GWh (gigawatthodín). Od prvého januára 2005 sa za oprávneného odberateľa bude považovať každý odberateľ. V prípade skoršieho vstupu do EÚ sa tento harmonogram ešte môže upraviť.
Pre zaujímavosť ešte veta, ktorú utrúsil Andrej Devečka mimo záznam: "Ročná spotreba celého Slovenska dnes nedosahuje ešte ani úrovne spotreby väčších európskych miest, ako sú Marseille či Frankfurt nad Mohanom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:22