StoryEditor

Sára a Jan Saudek vystavujú v Košiciach

19.07.2002, 00:00

V novembri 1996 vyhlásil český fotograf Jan Saudek výstavné embargo na Východnú Európu vrátane Česka, nuž nebolo veľa príležitostí na stretnutie s jeho fotografiami. Aj napriek atraktívnym ponukám z Moskvy, Budapešti a ďalších miest je jeho jedinou odpoveďou nie. Našťastie embargo "neplatí pro přátele" a tak sa na Slovensku vďaka Jozefovi Krasulovi z galérie Michalský dvor v Bratislave a Galérii Velvet z Prievidze, podarilo tento rok zostaviť tri výstavy Saudkových a Sáriných fotografií. Po Bratislave a Bojniciach je až do 8. septembra na rade Východoslovenské múzeum v Košiciach.
"Táto výstava vznikla kuriózne," tvrdí Ľuboš Babarík, riaditeľ Galérie Velvet. "Po Prahe sme chceli otvoriť galériu aj v Košiciach a preto som hľadal nejakú bombu na úvod. Začali sme lobovať u Sáry, aby povolili ďalšiu výstavu na Slovensku. Povolenie sme dostali, z otvorenia galérie nakoniec vzišlo, ale výstava ostala a otvorili sme ju práve vo Východoslovenskej galérii."
Ide o reprezentačnú kolekciu od obidvoch. Sára, ktorá vyštudovala inštitút výtvarnej fotografie a fotografovala dávno predtým, než vedela o Saudkovi, predstavuje 27 fotografií, Jan asi 45 diel. Sú medzi nimi aj hity, ktoré ešte nevystavil, lebo mnohé z nich sú už len v súkromných zbierkach. Okrem toho asi tretina Saudkových fotografií je nová, nepublikovaná.
Výstava, dovezená do Košíc, by sa mala rozpredať a uchádzajú sa o ňu viaceré slovenské galérie. Všetko však závisí od manažéra, ktorým je Sára, a od toho či povie jó, může být, alebo né, né, né.
Hoci sa autori v poslednej chvíli neprišli na vernisáž osobne, ich diela uvítala verejnosť so zvedavosťou. Na happeningu sa dokonca odvážlivci mohli odfotografovať vedľa vystaveného originálu, napodobňujúc niektorý z nich. Aj keď nahota v rôznych podobách je znakom takmer všetkých Saudekových či Sáriných diel, našlo sa dostatok fotografovaniachtivých odvážlivcov, ktorí svoje pózy mohli vďaka digitálnej technike ihneď obdivovať a odniesť si ich domov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:48