StoryEditor

Na hlavné mesto sa valia novembrové filmové akcie

30.10.2003, 23:00

Ani tento rok nie je výnimkou v tom, že vždy ku koncu roka sa v Bratislave nakopia filmové podujatia, takže aj ten najzapálenejší divák musí aspoň niektoré z nich vynechať. Blíži sa koniec roka, a tak musia rôzne inštitúcie vyčerpať svoje prostriedky, čo nie je poznámka namierená proti tomu, aby ich čerpali takýmto bohumilým spôsobom, ale skôr proti tomu, aby to všetci robili v tom istom čase. Len na budúci týždeň sa v Bratislave konajú hneď dve filmové podujatia: od pondelka do stredy potrvajú v kine Mladosť Dni maďarského filmu, ktoré predstavia šesť snímok. Komorná prehliadka predstavuje krátky prierez najnovšími filmami našich južných susedov, ktoré vznikli v tomto roku. Vzhľadom na to, že sú simultánne tlmočené do slovenčiny, je to pre ľudí neovládajúcich maďarský jazyk ojedinelá príležitosť dozvedieť sa, čo sa u nich nakrúca -- do bežnej filmovej distribúcie sa u nás maďarské filmy prakticky nedostávajú.
Od stredy do nedele sa bude na troch miestach konať štvrtý ročník festivalu Jeden svet. Sedem sekcií spolu uvedie šesťdesiat sekcií z tridsiatich krajín, zrejme najvýraznejšia bude sekcia venovaní islamu a postaveniu žien vo svete. Ako zvyčajne prehliadka obsahuje filmy, aké by sme azda od nového roku mali možnosť vidieť na druhom kanáli Slovenskej televízie -- dokumenty zamerané na krízové oblasti, etnické konflikty, oblasť ľudský práv a pod. O obsahu veľa napovedá aj hlavný organizátor podujatia, ktorým je občianske združenie Človek v ohrození. Podrobný program nájdete na stránke www.jedensvet.sk.
Najväčším filmovým podujatím mesiaca, a vlastne aj celého roka, bude na konci novembra piaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Piaty ročník opäť zmenil miesto konania, keď sa presúva do Auparku. Jedna zo sekcií bude aj v kine Orange Imax, vďaka ktorému sa prvý raz sa na Slovensku stáva veľkoformátový film samostatnou sekciou festivalu. Novinkou bude aj poňatie sekcie Fokus, ktorá bude mať názov Film a hudba -- videoklipy od Lyncha po Šulíka. Táto sekcia vychádza z faktu, že mnohí známi režiséri často zablúdia aj k nakrúcaniu reklám či videoklipov, ale táto ich tvorba je prakticky neznáma. "V tejto sekcii sa pokúsime ukázať to najzaujímavejšie z tvorby domácich i zahraničných renomovaných režisérov," komentuje výber zostavovateľ Miro Ulman.

Novembrové prehliadky a festivaly
* Dni maďarského filmu: 3. -- 5. november (Mladosť)
* Jeden svet: 5. -- 9. november (ic.sk, České centrum, UPC)
* Slovenský film 2003: 10. -- 14. november (ic.sk)
* Dni poľského filmu: 24. -- 26. november (Tatra)
* Dni bulharského filmu: 25. -- 26. november (Mladosť)
* MFF Bratislava: 28. nov. -- 6. december (Aupark)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:57