StoryEditor

Atraktívna štúdia Škoda Tudor

10.03.2002, 23:00

Česká automobilka Škoda svojím spojením s nemeckým Volkswagenom urobila skutočne správne rozhodnutie. Dokazuje to dynamický vývoj značky, nové sériové modely a čoraz väčšia chuť ukázať možnosti a tvorivý potenciál svojich dizajnérov aj vo forme odvážnych štúdií.
Kto by teraz čakal extravagantné tvary, spojlery a krídla, bude sklamaný. Dizajnérske štúdie značky Škoda boli doteraz vždy veľmi blízke sériovej výrobe. Tak to bolo v prípade štúdie s názvom Škoda Montreaux, ktorá ohlasovala príchod sériového, a zatiaľ najväčšieho typu značky Škoda Superb. Dizajnérska a technická štúdia Škoda Tudor zatiaľ ani slovkom nenaznačuje, že by sa mohla niekedy stať sériovým kupé. Kto však pozná nemeckých obchodníkov, ten vie, že len málokedy sú ochotní konať iracionálne, aj keď je výsledok veľmi pekný. Naše ničím nepodložené špekulácie, v ktorých je z veľkej časti aj želanie otcom myšlienky, tak hovoria, že by nemuselo zostať pri prototype a Škoda by sa onedlho mohla pochváliť klasickým štvormiestnym kupé v sériovej výrobe.
Dizajnérska štúdia Škoda Tudor nesie slávne meno, ktoré zaväzuje. Vychádza z technického základu typu Superb, a preto je výrazne dynamická predná časť karosérie vyvážená elegantným a solídnym zvyškom línií. Viac než ostrý športiak, je Tudor klasické elegantné kupé so športovým srdcom, ktoré sa však nevnucuje. Otvorená príbuznosť so sériovým typom Superb môže za to, že Tudor má rovnaký podvozok -- hoci znížený a športovo vyladený. Zo sériového typu Superb je aj motor -- vidlicový šesťvalec s technikou 30 ventilov, zdvihovým objemom 2,8 litra s výkonom 142 kW (193 k). Poháňa cez priamo radenú päťstupňovú prevodovku kolesá prednej nápravy.
Na záver citát z tlačovej správy značky Škoda, ktorú vydali pre medzinárodný autosalón v Ženeve:
"Škoda Tudor je funkčný automobil, ktorý využíva dostupné technológie, a dá sa preto reálne vyrábať. Automobilka Škoda o ponuke modelu ako je Tudor však zatiaľ nerozmýšľa. Štúdia Škoda Tudor má skôr ako atrakcia tohtoročnej expozície ukázať, s akým nadšením a kreativitou sa vytvárajú automobily v spoločnosti Škoda Auto." (Pozn. red. Len aby sme neboli po čase prekvapení.).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:23