StoryEditor

Pomôže daňová reforma malým a stredným podnikateľom?

20.06.2003, 00:00

Zníženie daní z 29 na 19 percent považuje konateľ firmy Bigum, s. r. o., Ľubotice, Dušan Ivan za pozitívny. Ide o malú firmu zaoberajúcu sa výrobou výrobkov z lisovanej technickej gumy, ktorej ročný obrat dosahuje okolo 6 miliónov korún. Vo firme robí šesť ľudí, vrátane dvoch konateľov. Keďže ide o malú firmu, ktorá doteraz veľa investovala do technológie a know-how, jej zisk býval poväčšine minimálny.
Vznik firmy sa datuje do roku 1993, keď ju založili dve fyzické osoby ako občianske združenie. Začínali prakticky od nuly, len s jedným lisom. Minulý rok sa transformovali na spoločnosť s ručením obmedzeným. Firma pôsobí ako výrobca výrobkov na objednávku od výkresu až po hotový výrobok.
Zníženie daňovej povinnosti sa môže podľa Ivana v ich firme pozitívne prejaviť skôr v budúcnosti, keďže plánujú v tomto roku začať so sériovou výrobou. Malo by to priniesť nielen zvýšenie obratu, ale aj zisku.
"Všetky produkty našej činnosti spadajú do 20-percentnej DPH. Jedno percento zníženia tejto dane neovplyvní ceny výrobkov, keďže inflácia u nás je ročne okolo 6 percent a zmeny vstupov nám pravdepodobne zabránia znížiť ceny výrobkov," skonštatoval Ivan.
Skôr sa obáva zvýšenia minimálnej mzdy, ktorú navrhujú odbory. Už terajšie odvodové zaťaženie je pre zamestnávateľov podľa jeho názoru vysoké. Ďalšie zvýšenie odvodov, súvisiace so zvýšením minimálnej mzdy, sa môže prejaviť na znížení zamestnanosti. Privítal by preto prehodnotenie odvodovej povinnosti. Ako tvrdí, v absolútnej hodnote budú odvody stále rásť, čo opäť zaťaží viac podnikateľov. V konečnom dôsledku firmy s nižším ziskom budú štátu odvádzať viac peňazí ako doteraz pri terajšej výške daní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 12:45