StoryEditor

Riziko straty konkurenčnej schopnosti

30.04.2003, 00:00

Reštrukturalizácia Slovenských elektrární, novela Zákonníka práce, príprava štátneho rozpočtu na rok 2004 a ďalšie vnútroasociačné otázky boli hlavnými bodmi rokovania Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, ktoré sa pod vedením prezidenta AZZZ SR Michala Ľacha zišlo v polovici apríla v Šoporni. Ako v súvislosti s tým povedal pre HN, spoločným menovateľom prerokúvania uvedených ťažiskových tém bolo posúdiť, ako sa každá z nich môže premietnuť do podnikateľského prostredia v období príprav na vstup do Európskej únie.
Z tohto pohľadu zamestnávateľov napríklad zaujíma, či rozhodnutie vlády o pokračujúcej privatizácii Slovenských elektrární (SE) neovplyvní konkurenčnú schopnosť slovenských firiem. Podľa prezidenta Klubu 500 Vladimíra Sotáka, ktorý uvedenú tému analyzoval, sú totiž s týmto procesom spojené isté riziká. Privatizácia SE bez jadrovej časti, ku ktorej sa zatiaľ neprezentovali žiadne ponuky, pravdepodobne povedie k rozdeleniu spoločnosti. V súvislosti s tým si treba uvedomiť fakt, že jadrová časť SE je konkurencieschopná len vďaka jadrovej elektrárni Bohunice, ktorú vláda prisľúbila predčasne odstaviť. To by prinajmenšom ovplyvnilo konkurenčnú schopnosť SE. Môže to mať dosah aj na zvýšenie ceny elektrickej energie na výstupe SE okolo 20 percent. Osobitným problémom je podľa V. Sotáka otázka tzv. uviaznutých nákladov a ich možného rozpustenia do tejto ceny, alebo riešenia napríklad formou povinného poplatku, čo by viedlo k diskriminácii spotrebiteľa. So zreteľom na vážnosť tejto problematiky navrhujú zamestnávatelia prerokovať ju na pôde vrcholnej tripartity a na stretnutí s premiérom M. Dzurindom.
Prezídium AZZZ SR sa zaoberalo aj tou časťou návrhu novely Zákonníka práce, ktorá hovorí o participácii -- rozdelení kompetencií medzi odbory a zamestnanecké rady, čiže o otázke, ktorá aj po rokovaniach na pôde tripartity ostala otvorená a vytvára priestor na lobovanie v parlamente. Stretnutie vrcholných predstaviteľov KOZ SR a AZZZ SR na túto tému sa uskutoční pred rokovaním Národnej rady SR. Na záver svojho rokovania prijalo Prezídium AZZZ SR stanovisko aj k východiskám štátneho rozpočtu na rok 2004 a k dôchodkovej reforme. Prípadný súhlas s návrhmi podmieňujú zamestnávatelia spracovaním ucelenej hospodárskej politiky s previazaním na jednotlivé čiastkové politiky, ako sú daňová, priemyselná, sociálna, zdravotná, regionálna a ďalšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:01