StoryEditor

Gašparovič prijal abdikačné listy ministrov KDH

07.02.2006, 14:28

Rozhodnutie kresťanských demokratov opustiť ministerské posty prezident Ivan Gašparovič dnes akceptoval a už v stredu rozhodne, koho poverí riadením ministerstva vnútra, školstva a spravodlivosti. Predtým však chce hovoriť s premiérom Mikulášom Dzurindom, pretože ten by mohol navrhnúť na voľné posty po KDH iných kandidátov. Ich rokovanie by sa malo uskutočniť ešte dnes popoludní. Prezident nežiadal odchádzajúcich ministrov, aby zotrvali vo svojich kreslách do volieb, pretože by nebolo dobré, ak by po odchode KDH do opozície sedeli za jedným stolom s ostatnými koaličnými partnermi.
Prezident po prijatí abdikačných listov ministrov Vladimíra Palka, Martina Fronca a Daniela Lipšica konštatoval, že vzniknutá situácia ho neteší, "je to ozaj vládna kríza, ktorú treba čo najrýchlejšie vyriešiť." Gašparovič sa chce v krátkom čase stretnúť so zástupcami všetkých politických strán zastúpených v parlamente. V tejto súvislosti reagoval aj na dnešné rozhodnutie Koaličnej rady a uviedol, že konanie predčasných volieb je to najracionálnejšie riešenie.
Prezident nechcel komentovať postoj KDH a jeho ultimátum súvisiace so zmluvou o výhrade vo svedomí. Myslí si totiž, že vláda nepadla pre túto zmluvu, keďže sa zmietala v kríze už dlhší čas. Ako dodal prezident, jediné čo môže KDH vyčítať je, že netrvalo na predčasných voľbách už pri odvolávaní ministra hospodárstva Pavla Ruska.
Prezident sa poďakoval odchádzajúcim ministrom za ich prácu a osobitne vyzdvihol spoluprácu s lídrom KDH a predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským, ktorý sa svojej funkcie v Národnej rade SR tiež vzdáva. Poďakovanie si vypočul aj Gašparovič a to napriek tomu, že nie vždy sa s ministrami KDH zhodol na nimi predkladaných zákonoch. Hrušovský však vyzdvihol, že napriek tomu diskusia medzi členmi vlády a prezidentom sa nevymykla z rámca politickej kultúry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:51