StoryEditor

Zajac nemá "zbraň", ktorou varoval lekárov

02.03.2006, 23:00
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac nemá v rukách "zbraň", ktorou varoval lekárov. Hoci ich upozornil, že ak budú od pacientov vyberať poplatky, prídu o licenciu, jeho ministerstvo na to nemá žiadne priame páky.

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac nemá v rukách "zbraň", ktorou varoval lekárov. Hoci ich upozornil, že ak budú od pacientov vyberať poplatky, prídu o licenciu, jeho ministerstvo na to nemá žiadne priame páky. O licenciách totiž rozhoduje Slovenská lekárska komora - Zajacov rezort jej môže dať len návrh.

Pod dohľadom úradu
Štát však má možnosti, ako potrestať prípadné porušovanie práv pacientov. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyhlásil, že bude prioritne dohliadať na to, či má zdravotná poisťovňa zmluvami v danom regióne pokrytú minimálnu sieť zdravotníkov a či lekár ošetruje pacienta v súlade s predpismi. Na čo má teda občan právo? Bezplatnú zdravotnú starostlivosť, ktorú nie je možné odložiť, musí dostať aj od lekára, ktorý nemá s poisťovňou podpísanú zmluvu. Ak úrad dostane podnet, že poskytovateľ nesprávne posúdil, či je starostlivosť neodkladná alebo nie, hrozia sankcie. Lekárovi pokuta od 10-tisíc do milióna a zdravotníckemu zariadeniu od 100-tisíc do päť miliónov korún, prípadne zákaz výkonu zdravotníckeho povolania na jeden rok.

Od 5 do 30 percent
Ak úrad zistí nedostatky spôsobené iným rozhodnutím - napríklad lekár odmietne pacienta ošetriť - podá návrh na nápravu orgánu, ktorý je príslušný na výkon dozoru. "Znamená to, že ak pacient vstúpi do ambulancie, sme kompetentní postup lekára riešiť. Ak však prah dverí neprekročí, lebo ho napríklad odradí vyvesený cenník, je to v kompetencii iných orgánov - ministerstva zdravotníctva alebo samosprávnych krajov," vysvetlila hovorkyňa úradu Radoslava Miklášová. Počet ambulantných lekárov, ktorí odmietli so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou podpísať zmluvu, sa od regiónu k regiónu líši. Podľa generálneho sekretára Slovenskej lekárskej komory Eduarda Kováča tieto počty kolíšu od 5 do 30 percent. Tvrdí však, že lekári aj poisťovňa postupujú v súlade so zákonom. No v legislatíve mu chýba inštitút, ktorý by riešil takúto krízovú situáciu.

Prešetria každý podnet
Podľa komory sa mnohí lekári sa nezmluvného vzťahu obávajú práve kvôli postihom. Čo im hrozí? "To závisí od konkrétneho prípadu," skonštatoval hovorca rezortu Karol Farkašovský. Podľa neho každý podnet prešetria, urobia kontrolu a vyvodia sankcie vo forme pokuty alebo návrhu na odňatie licencie. Samosprávne kraje môžu aj dočasne alebo natrvalo pozastaviť prevádzkovanie ambulancie. "Zatiaľ nemáme prečo vyvodzovať voči lekárom sankcie. Väčšina z nich ešte ani nemala v ruke návrh zmluvy s poisťovňou," poznamenal vedúci odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Žilinského samosprávneho kraja Štefan Köhler. Podobne sú na tom lekári aj inde. Komora ich preto vyzvala, aby posielali Všeobecnej zdravotnej poisťovni vlastné návrhy a žiadali reálne ceny - 0,99 Sk za jeden bod.

Ako v poisťovni žiadať o príspevok na vyšetrenie u nezmluvného lekára
- poistenec predloží na pobočke vyplnené tlačivo žiadosti vopred
- príspevok je vo výške 80 percent ceny obvyklej u zmluvných poskytovateľov
- po poskytnutí starostlivosti treba predložiť originál dokladu o úhrade od lekára
- príslušná pobočka uhrádza poistencovi sumu bankovým prevodom, poštou alebo vo svojej pokladnici
- vopred odsúhlasené peniaze poistenec dostane do 45 dní od doručenia dokladov
Zdroj: www.vszp.sk

01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX začal posilnením na 155,91 bodu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:57