StoryEditor

Priority s otáznikom. KDH sa spolieha na parlament

06.02.2006, 23:00
Súčasný rozkol vo vládnej koalícii môže mať negatívny dosah aj na možnú povolebnú spoluprácu pravice. Podľa politológa Lászlóa Öllősza je však veľmi ťažké odhadnúť jeho mieru.

Školský zákon, zákon o športe, dolaďovanie sociálnych a zdravotníckych reforiem - toto všetko si vládna koalícia vytypovala ako priority, ktoré mienila do konca funkčného obdobia presadiť. Takáto dohoda platila ešte pred týždňom, no medzičasom sa situácia radikálne zmenila. Vládnu koalíciu totiž opúšťajú kresťanskí demokrati, ktorí mali eminentný záujem o presadenie viacerých legislatívnych návrhov z dielne svojich ministrov.

KDH pôjde cez parlament
Predstavitelia KDH si možnosť straty svojho vplyvu dostatočne uvedomujú. Aj napriek tomu zo svojich straníckych priorít rezignovať nemienia a o ich schválenie sa budú snažiť aj v opozícii. Očakávajú však, že ich možný úspech bude limitovaný práve opozičnou pozíciou. "Naše ciele sa budeme pokúšať presadiť cez poslanecké návrhy," vysvetľuje šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. Na rokovania pléna NR SR by sa tak mohol dostať zákon o výchove a vzdelávaní, ktorý v rámci vládnej koalície tvrdo napadla ANO. Zákon o športe mal takisto predložiť kresťanskodemokratický minister školstva Martin Fronc, no svoju alternatívu pripravuje aj tím expertov okolo premiéra Mikuláša Dzurindu.

Program s otáznikmi
Ostatné koaličné strany chcú vo vláde zotrvať a pokračovať v plnení jej programu. "Všetko však bude záležať na podpore v parlamente," avizuje minister kultúry František Tóth. Podľa neho je správanie KDH prejavom neúcty k ľuďom, pretože kvôli Vatikánskej zmluve vystavili nestabilite celú krajinu. "Mali by sme sa dohodnúť na tom, čo je priechodné, a hlavne na tom, čo ľudí najviac trápi. Nemyslím si, že je to táto zmluva." Na rozdiel od SDKÚ a Lintnerovej platformy ešte včera však nebolo úplne jasné, ako sa k budúcnosti vládnej koalície postaví SMK. Šéf maďarskej koalície Béla Bugár odmietol pred rokovaním koaličných špičiek čokoľvek komentovať.

Pravica pred voľbami
Súčasný rozkol vo vládnej koalícii môže mať negatívny dosah aj na možnú povolebnú spoluprácu pravice. Podľa politológa Lászlóa Öllősza je však veľmi ťažké odhadnúť jeho mieru. SDKÚ už pred časom oznámilo, že by si vedeli predstaviť predvolebnú pravicovú spoluprácu, no takýto trojblok KDH a SMK rezolútne odmietli. Dve menšie vládne strany takisto figurovali v modeli povolebnej spolupráce so Smerom-SD, no opakovane zdôrazňovali blízkosť k SDKÚ. Podľa analytikov išlo v tom čase aj o tichý súboj medzi KDH a SDKÚ o neoficiálnu pozíciu lídra na pravicovej scéne. Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda je aj napriek tomu presvedčený, že pravicové strany sú odkázané na ďalšiu spoluprácu. "Či sa to KDH páči alebo nie, bližších partnerov nemajú. Spolu s SMK máme k sebe najbližšie."

Dohodnuté priority "vládnych" strán
KDH
- zákon o výchove a vzdelávaní (tzv. školský zákon)
- zákon o športe
- zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb

Lintnerova platforma
- dokončenie privatizácie Slovenských elektrární
- podpora nevyhnutných zmien v zákonoch súvisiacich so zdravotníctvom

SMK
- novela stavebného zákona: mala by zjednodušiť stavebné konanie
- urýchlenie procesu identifikácie pozemkov
- prijatie noviel zákonov na realizovanie záväzkov na základe ratifikovanej verzie Európskej charty regionálnych a menšinových jazykov (o tomto bode sa ešte bude rokovať na budúcej Koaličnej rade)
SDKÚ
- doladenie fiškálnej decentralizácie: daňové zvýhodnenie obcí, ktoré sa nachádzajú v ťažších klimatických podmienkach
- doladenie dôchodkovej reformy: riešenie vdovského dôchodku pre mužov, ktorí ovdoveli ešte pre uskutočnením dôchodkovej reformy a v porovnaní so ženami boli znevýhodnení, riešenie poistného za osoby, ktoré sa dlhodobo starajú o ťažko chorých, SDKÚ navrhuje, aby za nich sociálne poistenie platil štát
- sprísnenie rozpočtových pravidiel

Z ktorých vládnych priorít už kabinet rezignoval:
- zúženie imunity ústavných činiteľov
- zákon o lobingu
- zvýšenie počtu volebných obvodov
- financovanie menšinových kultúr
- spoplatnenie vysokoškolského štúdia
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Informácie o vývozcoch zbraní sú tajné 02 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Austrálska úroda klesne o 80 % 03 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rumsfeld vyhodil Nemcov 04 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GM investuje do Daewoo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:36