StoryEditor

V kauze Cervanová odzneli záverečné reči, Najvyšší súd rozhodne v pondelok

29.11.2006, 15:50
Autor:
TASRTASR

V najdlhšom procese slovenskej justície v kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej dnes v odvolacom konaní Najvyššieho súdu zazneli záverečné reči. Senát presušil zasadnutie do pondelka 4. decembra, dovtedy sa poradí. Šestica Nitranov namieta rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorý ich uznal vinnými z vraždy Cervanovej.
Záverečné slová pred súdom trvali vyše štyroch hodín. Obhajcovia spochybnili procesné úkony počas celého konania a aj viaceré dôkazy. Celé vyšetrovanie bolo podľa nich vedené nezákonne, voči vtedajším obžalovaným bol pri vypočúvaní používaný psychický nátlak a boli im podsúvané výpovede. Nové svetlo do prípadu mali vniesť dôkazy z archívov Ministerstva vnútra SR v Levoči, kde sú uložené viaceré svedectvá nenachádzajúce sa v spise.
Na pojednávanie prišli iba dvaja obžalovaní, zvyšok sa ospravedlnil a súhlasil s konaním v ich neprítomnosti. Obžalovanému Milanovi A. prišlo počas prednesu jeho záverečného návrhu nevoľno a musel opustiť pojednávaciu miestnosť. Druhému prítomnému obžalovanému Stanislavovi D. sa pri reči triasol hlas a rozprávanie o prípade ho rozrušilo.
Pojednávanie na Najvyššom súde sa stretlo s veľkým záujmom médií a verejnosti.
Krajský súd v Bratislave odsúdil šesticu Nitranov 20. januára 2004 za vraždu medičky ešte z roku 1976. Po 13 rokov v tretej nápravno-výchovnej skupine (NVS) dostali Miloš K. (1954) a Milan A. (1951), o dva roky menej František Č. (1950). Desaťročný trest prisúdili Stanislavovi D. (1954). Šesť rokov dostal Pavol B. (1954) a tri Juraj L. (1953). Počas procesu bolo vypočutých približne 70 svedkov a prečítaných takmer sto svedeckých výpovedí.
Milan A. a Miloš K. podľa vyšetrovania 9. júla 1976 podvečer v bratislavskej Mlynskej doline pred internátom násilne vtiahli Ľudmilu Cervanovú do auta a odviezli do domu na Varínskej ulici, kde ju násilím držali. Všetci odsúdení ju nútili piť alkohol a znásilnili ju. Následne ju mal Miloš K., Milan A. a Roman B. v Kráľovej pri Senci hodiť do k termálneho jazierka. Nato mŕtvolu previezli k potoku Čierna Voda, kde sa 14. júla 1976 našlo jej telo.
Obvinených ešte v septembri 1982 uznal bratislavský krajský súd za vinných a odsúdil ich na nepodmienečné tresty odňatia slobody od štyroch do 24 rokov, spolu na 110 rokov väzenia. Pôvodný rozsudok krajského súdu potvrdil o niekoľko mesiacov aj Najvyšší súd SSR. V marci 1990 však podal vtedajší federálny prokurátor proti nemu sťažnosť, ktorú Najvyšší súd ČSFR akceptoval, rozsudok zrušil a Krajskému súdu v Bratislave nariadil, aby vec znovu prerokoval a rozhodol. Na súde potom prípad roky stál. Následne samotní Nitrania iniciovali aktívne pokračovanie v prípade. Proces s údajnými vrahmi Cervanovej je najdlhšou kauzou v histórií slovenskej justície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 11:26