StoryEditor

Zrušenie príspevku z dane obmedzí činnosť mimovládok

18.09.2006, 16:52
Autor:
SITASITA

Kroky Ministerstva financií SR vážne ohrozujú existenciu mimovládnych organizácií na Slovensku. Upozorňuje na to exministerka Iveta Radičová v reakcii na návrh novely zákona o dani z príjmu právnických osôb, ktorým sa má zrušiť poukázanie 2 % z dane z príjmu právnických osôb neziskovým organizáciám. Bývalá ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny pre agentúru SITA povedala, že by to prinieslo vážne obmedzenie činnosti mimovládnych organizácií (MVO). Tretí sektor je tiež dôležitým elementom zamestnanosti. Obmedzenie financií tak môže viesť až k nezamestnanosti v treťom sektore.
Tretí sektor, v ktorom sa exministerka angažuje od roku 1992, má na Slovensku sťaženú situáciu. Po vstupe SR do Európskej únie sa z nášho priestoru stiahli zahraniční sponzori a donori. Tí významne financovali fungovanie mimovládok. Vstup do EÚ predpokladal lepšiu finančnú sebestačnosť pre tretí sektor, pripomína Radičová. Možnosť financovania mimovládnych organizácií prostredníctvom dvoch percent z daní právnických osôb tak zabezpečovala prechod od sponzorstva.
Iveta Radičová je proti predkladanému návrhu novely zákona o dani z príjmu. Existujú totiž mechanizmy, ktorými sa dá kontrolovať vládou kritizované financovanie a hospodárenie mimovládnych organizácií. Mohlo by to vyriešiť aj zjednotenie systému registrácie MVO, ktorým by sa zlepšila transparentnosť ich financovania. Časť z nich je totiž registrovaná na krajských úradoch a časť na Ministerstve vnútra SR, dodala Radičová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:28