StoryEditor

Podľa ochranárov sa v Tatrách ťaží v chránených oblastiach kvôli zisku

12.01.2005, 15:19
Vo viacerých prírodných rezerváciách kalamitou postihnutých Tatier s najvyšším stupňom ochrany prebieha podľa ochranárov ťažba kalamitného dreva, zatiaľ čo v oblastiach s nižším stupňom ochrany Štátne lesy TANAP neťažia.

Dôvodom počínania Štátnych lesov je podľa Ľubice Trubíniovej z Mimovládneho výboru Naše Tatry (MVNT) jednoznačné uprednostnenie ekonomických záujmov. "Z nášho pohľadu môže byť jediným dôvodom takéhoto počínania snaha ťažiť drevo v chránených oblastiach Štátnymi lesmi (ŠL) a v nechránených územiach súkromnými spracovateľmi. Týmto spôsobom sa snažia zainteresovaní zvýšiť svoj zisk," povedala na dnešnom stretnutí s novinármi Trubíniová. Postihnuté územie pritom ministerstvo pôdohospodárstva (MP) rozdelilo na tzv. obchodné polia, ktoré sú podľa nej predmetom už vyhlásenej verejnej súťaže na spracovateľov.
Na ťažbu v chránených oblastiach s najvyšším stupňom ochrany je potrebná výnimka, ktorú udeľuje ministerstvo životného prostredia (MŽP). Keďže táto výnimka nebola ŠL udelená a rovnako nešlo o zásahy odstraňujúce bezprostredné ohrozenie života alebo zdravia človeka, či majetku, na ktoré sa výnimka nevzťahuje, bola ťažba podľa ochranárov v rozpore so zákonom. Lesoochranárske združenie VLK preto podalo dosiaľ 9 podnetov na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP). "Určitým pozitívom je, že vďaka týmto podaniam zastavila SIŽP ťažbu v spomenutých lokalitách až do prešetrenia," povedal Mikuláš Huba z MVNT. Určitý posun nastal podľa neho aj v ochote vládnych predstaviteľov diskutovať s odbornou verejnosťou. Prejavilo sa to napríklad aj prizvaním Mikuláša Hubu do Vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Tatier, ktorý bude zasadať vo štvrtok. "Napriek tomu, podľa nášho názoru neboli dosiaľ alternatívy odstraňovania kalamity v Tatrách dostatočne prediskutované. Problém sa navyše sústredil na Vysoké Tatry, čo tiež nepovažujeme za dobré, keďže zasiahnuté boli aj iné oblasti Slovenska," dodal Huba. Územia, ktoré sú už teraz na periférii záujmu, by podľa neho nemali byť odsúvané pri poskytovaní pomoci.
Podporu aktivitám MVNT vyslovili podľa predstaviteľov mimovládneho výboru okrem osobností verejného života aj snem Slovenskej akadémie vied a Akademický senát Univerzity Komenského. Príležitosťou na širšiu odbornú diskusiu by mala byť budúcotýždňová konferencia ochranárov a lesníkov vo Zvolene. Ochranári sa však opätovne obávajú vylúčenia z diskusie. "Napriek deklarovanej snahe pozvať na konferenciu všetky zainteresované strany, dosiaľ viaceré mimovládne organizácie nedostali pozvánky," spomenul Ján Dobšovič z MVNT.

01 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ACS zaznamenalo rekordný počet operácií uskutočnených za jeden deň 02 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Osrblí pohárová premiéra Poliakovej 03 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekordné straty v talianskej Serii A 04 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gáboríkov dvadsiaty gól v sezóne
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:50