StoryEditor

Odsun slovenských vojakov z Irakusa začne v prvej polovici januára

03.01.2007, 16:34
Autor:
TASRTASR

Prvá časť našej jednotky pôsobiacej v Iraku sa v prvej polovici januára presunie spolu s časťou techniky na základňu do Kuvajtu. Uviedol to dnes minister obrany František Kašický.
"Na prelome januára a februára by sa do Kuvajtu mala presunúť aj zvyšná časť našej jednotky. Detailné termíny ani presuny v záujme bezpečnosti nebudem konkretizovať, ale za dôležité považujem, že túto jednotku presúvame mimo tábora Echo. To znamená mimo Iraku aj v záujme jej bezpečnosti, pretože už vlastne plní úlohy súvisiace s odchodom a nechceme ju vystavovať ďalšiemu nebezpečiu. Preto sa rozhodlo aj o tom, že už sa presúvajú do Kuvajtu," dodal minister Kašický.
Podľa neho je aktuálna bezpečnostná situácia v oblasti, v ktorej pôsobia naši vojaci, relatívne pokojná a v poslednom období neboli zaznamenané žiadne útoky voči našej jednotke ani voči táboru.
Čo sa týka leteckej prepravy vojakov a techniky, tá bude zmluvne zabezpečená inou krajinou, ktorú ale minister nechcel konkretizovať.
K otázke odmínovacej techniky sa Kašický vyjadril, že iracká vláda už oficiálne požiadala slovenskú stranu o odmínovacie komplety Božena. Zároveň prejavila záujem aj o vyškolenie personálu.
"Ja osobne som vyjadril záujem, aby sa časť techniky, ktorú majú naše ozbrojené sily zapožičanú od americkej armády, napríklad obrnené vozidlá, dostala k našej jednotke do Afganistanu. Určite by to zvýšilo bezpečnosť našich vojakov pri rizikových presunoch a situáciách," dodal Kašický.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:29