StoryEditor

Palko: Prieskum pomohol zvýšil dôveryhodnosť policajtov

06.09.2006, 00:00
Ministerstvo vnútra vyrukovalo s trestným oznámením na neznámeho páchateľa. Dôvod? Päť prieskumov verejnej mienky za päť miliónov korún, ktoré si vo firme Takt objednal rezort vnútra vedený Vladimírom Palkom.

Ministerstvo vnútra vyrukovalo s trestným oznámením na neznámeho páchateľa. Dôvod? Päť prieskumov verejnej mienky za päť miliónov korún, ktoré si vo firme Takt objednal rezort vnútra vedený Vladimírom Palkom. Na prieskumy si predtým posvietil úrad kontroly ministerstva. "Z výsledkov kontroly vyplývajú viaceré podozrivé a zarážajúce skutočnosti," vyhlásil šéf vnútra Robert Kaliňák. Podľa kontrolórov totiž firma Takt nesplnila jednu zo základných zákonných podmienok, tender sa vôbec nemal konať a otázky sa príliš zameriavali na osobu exministra Palka. "Keby som bol na mieste svojho predchodcu, červenal by som sa." Kaliňák má dokonca podozrenie, že si prieskumy niekto "len nakreslil".
Naopak, exminister Palko na prieskumoch nevidí nič čudné. "To, že sa niektoré otázky týkajú mojej osoby je úplne pochopiteľné, týkali sa rezortu, polície aj ministra." Prieskum vraj mal pomôcť pri zvyšovaní dôveryhodnosti Policajného zboru, a to sa mu aj podarilo.

Od Palka peniaze nechcú
Palko tak s prieskumami zatiaľ dopadol trochu lepšie ako jeho stranícky kolega Daniel Lipšic. Ten si ako minister spravodlivosti "objednal" v rovnakej firme dva podobné prieskumy - nový šéf rezortu spravodlivosti Štefan Harabin teraz od Lipšica žiada, aby vrátil necelých 2,5 milióna korún, ktoré prieskumy stáli. Ani na spravodlivosti však nevylučujú podanie trestného oznámenia. Všetky zmluvy rezortu sa momentálne kontrolujú.
"Zvažujeme aj právne kroky, či je možné túto vec riešiť na súde, a ak áno, tak za akých podmienok," zdôraznil hovorca rezortu Michal Jurči. Lipšic peniaze vrátiť nemieni, tvrdí, že prieskum bol potrebný. Kaliňák od svojho predchodcu Palka nechce žiadať peniaze späť. "Morálna úroveň zadávateľov prieskumov je taká, že by to bolo zbytočné, pretože by som peniaze aj tak nedostal."

Súťaž, ktorá nemala byť
Podľa kontrolórov mala byť firma Takt z tendra vylúčená. O štátne zákazky sa totiž môže uchádzať iba firma, ktorá predloží zoznam úspešne splnených dodávok za posledné tri roky. "Zaujímavým faktom je, že firma takýto zoznam predložila napriek tomu, že v tom čase existovala iba šesť mesiacov. Je jednoznačné, že firma podvádzala." Konateľ Taktu Rudolf Hilšer tvrdí, že zákazku získali oprávnene. Firma totiž podľa neho funguje už šestnásť rokov. "Najprv to bolo združenie dvoch fyzických osôb a asi pred štyrmi rokmi sa preklopilo na eseročku, ktorá je jeho priamym pokračovateľom." Podozrenia, že si výsledky výskumu vymysleli, popiera.
Kontrolóri zároveň zistili, že rezort vnútra má na zhotovovanie prieskumov verejnej mienky uzatvorenú dohodu so Štatistickým úradom, pričom náklady hradí úrad. "Táto verejná súťaž sa vôbec nemala konať," tvrdí Kaliňák. Palko však tvrdí, že to bolo potrebné. "Štatistický úrad totiž nerobí prieskum vrátane podprahového vnímania plus hodnotenie výsledkov tak, ako to urobil Takt."

Zaplatia dvakrát?
Šéf rezortu vnútra upozornil aj na obsah prieskumov. "Podľa výsledkov kontroly sa značná časť otázok prieskumov venovala osobným preferenciám politika Vladimíra Palka, a to za peniaze daňových poplatníkov." Súčasťou prieskumu boli totiž aj otázky tipu: Spájate budúcnosť Slovenska s Vladimírom Palkom? O ktorom politikovi by ste povedali, že je správny chlap? Ktorému politikovi držíte najviac palce? "Tí, ktorí najviac kričali po čistote, transparentnosti a spravodlivosti, sa sami dopúšťali vecí, ktoré hraničia s Trestným zákonom, o konaní v rozpore so zákonom vôbec nie je pochýb," tvrdí Kaliňák. Je navyše viac než pravdepodobné, že ministerstvo za prieskumy zaplatí dvakrát. Chýbajú totiž fakturačné doklady, čím je porušený zákon o účtovníctve. Ministerstvo financií si preto podľa Kaliňáka môže tieto peniaze vyžiadať spolu s penále. Originály prieskumov pritom rezort doteraz nemá k dispozícii. Spoločnosť Takt ich chce v najbližších dňoch zverejniť na internete.

Konateľ spoločnosti Takt Rudolf Hilšer v rozhovore pre HN

Minister Kaliňák vyslovil pocit, že si prieskumy len niekto "nakreslil". Môžete to komentovať?
- Bol by som rád, keby mi to pán Kaliňák povedal do očí. Na Slovensku máme sieť anketárov na tieto prieskumy, ktorých sme aj riadne zaplatili, a ďalšie dokumenty, ktoré dokazujú vykonanie prieskumov.
Ministri Kaliňák aj Harabin kritizujú, že prieskumy sú príliš zamerané na osoby Vladimíra Palka a Daniela Lipšica...
- Prieskum bol koncipovaný vždy na určitú oblasť, či hasičov, policajtov, alebo iné zložky. My robíme veľmi emocionálne zamerané prieskumy, kde sú zväčša otvorené otázky. No a všetko, čo zistíme, vždy aj použijeme. Vo chvíli, keď sa nám tam začali objavovať vzťahy k ministrovi, tak sme ich opísali, pretože sa nám to zdalo zaujímavé.
Budete nejako komunikovať s ministerstvom, aby ste si tieto veci vysvetlili?
- Ak pán minister bude chcieť, my sa žiadnej komunikácii nebránime.
Pokiaľ išlo o preferencia pána Palka, boli podľa Kaliňáka vyššie, ako keď ich robia iné prieskumné agentúry. Prečo k tomu podľa vás došlo?
- My tie preferencie občas meriame aj v Čechách a vychádzajú nám asi na deväťdesiat percent, pretože to nie sú čisté preferencie, my ich korigujeme emočnými pojmami.

Pozitívne vlastnosti Vladimíra Palka (v %)
- slušnosť 8,5
- razantnosť 8,5
- rozhodnosť 7,0
- spravodlivosť 6,3
- cieľavedomosť 6,3
- pokoj 5,9
- priamočiarosť 4,4

Negatívne vlastnosti Vladimíra Palka (v %)
- povýšenosť 16,8
- málo razantný 16,1
- pretvaruje sa 10,6
- príliš razantný 5,6
- neodbornosť 4,3
- nerozhodnosť 4,3
- hanlivé označenia 4,3
Zdroj: MV SR

01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová aféra v Českej republike 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podpora projektov 03 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšia ochrana utečencov z Iraku 04 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deň narcisov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:09