StoryEditor

Slovenské Aligátory sú pre armádu príliš drahé, kúpiť ich možno v zahraničí

12.06.2007, 18:50
Autor:
TASRTASR

Cena bojových vozidiel Aligátor, ktoré chýbajú v zložkách Ozbrojených síl SR a v ponuke ich má slovenský výrobca, je pre rezort obrany neakceptovateľná. Ministerstvo obrany SR preto uvažuje nakúpiť podobné, avšak lacnejšie vozidlá v zahraničí. TASR to povedal šéf rezortu František Kašický.
Na nákup pozemných nákladných a bojových vozidiel sú podľa ministra spracované jednotlivé akvizičné programy. "Minulý rok sa doplňovali nákladné vozidlá pre jednotky ozbrojených síl, tento rok riešime otázku Aligátorov," uviedol Kašický. "Tu však musím povedať, že je to otázka na diskusiu, pretože tieto vozidlá sú pre rezort príliš drahé," dodal.
Cena Aligátora je podľa ministra vysoká nielen pre našu armádu, ale aj pre zahraničie. "My máme záujem vynakladať finančné prostriedky účelne a efektívne. Vieme si preto dobre spočítať, čo môžeme nakúpiť za sumu, ktorú by sme vynaložili na nákup týchto vozidiel niekde inde," uviedol. "A to aj napriek tomu, že sme deklarovali, že budeme podporovať obranný priemysel na Slovensku."
Ministrovi sa nepáči tiež systém zmlúv a finančných tokov, ktoré súvisia s predajom Aligátorov. "Musím otvorene povedať, že peniaze z ich predaja končia niekde inde," uviedol bez ďalších podrobností. Podľa Kašického armáda potrebuje Aligátorov viac. Ich počet a ani cenu, za ktorú ich predáva slovenský výrobca, však neuviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:30