StoryEditor

Odborári na oslavách 1. mája podporili novelu Zákonníka práce

01.05.2007, 14:02
Autor:
TASRTASR

Pripravovanú novelu Zákonníka práce (ZP) podporilo dnes v Banskej Bystrici bezmála dvetisíc odborárov z celého Slovenska počas osláv 1. mája, ktoré zorganizovala Konfederácia odborových zväzov (KOZ).
"Ak parlament schváli novelu ZP, tak konečne bude chrániť zamestnancov a vráti im sociálne štandardy, ktoré im vzala predchádzajúca vláda. Urobila to, čo neurobili pravicové vlády v žiadnej z európskych krajín. Novelizovaný ZP práce zabezpečí okrem iného spravodlivé odmeňovanie za prácu, zamedzí svojvôľu zamestnávateľov voči zamestnancom a bude cestou k vyššej životnej úrovni. Nie je pravdou, že po jeho novelizácii sa zvýši nezamestnanosť, že odídu zahraniční investori a noví neprídu. Ani to, čím ľudí strašia zamestnávatelia za pomoci mnohých masmédií, ktoré nie sú naklonené terajšej vláde ani odborom," povedal prezident KOZ Miroslav Gazdík.
Presvedčenie, že parlament novelu ZP schváli, vyjadrila aj podpredsedníčka vlády a SNS Anna Belousovová. Tiež podpredseda Smeru-SD a poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Maňka, či bývalý prezident KOZ a terajší primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor.
Koalícia je pri novelizácii ZP jednotná a medzi jej partnermi nie sú kvôli nej roztržky, ako to tvrdí opozícia. Ostáva už len dotiahnuť niekoľko detailov, je to vecou odborníkov. V parlamente koalícia novelu určíte podporí, ubezpečovala účastníkov osláv Anna Belousovová.
Podporiť novelizáciu ZP prišlo aj niekoľko desiatok odborárov z trnavského Figara. "Aby sme sa mali lepšie, aby sme toľko hodín nemuseli pracovať. Stále nám pridávajú na normách, to sa nedá už utiahnuť. My robíme pri lízankách no a narobíme sa tam, je to ručná práca, Figaro to sú slovenské bane. Robíme osem hodín a keď treba, tak musíme robiť osem hodín nadčasu týždenne," povedala pre TASR Jarmila Vaššová.
Predstavitelia odborárov oznámili, že na 19. júna zvolajú pred Národnú radu SR zhromaždenie na podporu novely ZP. Vo výzve poslancom Národnej rady SR, ktorú prijali účastníci dnešného zhromaždenia, sa okrem iného uvádza, že novela ZP nie je prekážkou podnikania zamestnávateľov a neohrozí hospodársky rast. Nelikviduje živnostenský stav a neohrozuje flexibilitu a zvyšovanie príjmov zamestnancov. Sleduje dosiahnutie vyváženejšieho postavenia zamestnancov a zamestnávateľov v pracovnoprávnych vzťahoch a plne rešpektuje požiadavky Európskej únie a je v súlade s jej aktuálnymi smernicami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:54