StoryEditor

Palko: Kaliňákova kritika bola trápnosť

05.09.2006, 17:48
Autor:
TASRTASR
Kritika prieskumov, ktoré nechalo za exekutívy Vladimíra Palka vypracovať ministerstvo vnútra, sa podľa bývalého šéfa rezortu "nedá označiť inak, ako trápnosť". Takto reagoval Palko na dnešné vyhlásenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Kritika prieskumov, ktoré nechalo za exekutívy Vladimíra Palka vypracovať ministerstvo vnútra, sa podľa bývalého šéfa rezortu "nedá označiť inak, ako trápnosť". Na tlačovej besede takto Palko reagoval na dnešné vyhlásenia ministra vnútra (MV SR) Roberta Kaliňáka.
Ten informoval o trestnom oznámení na neznámeho páchateľa, ktoré v súvislosti s prieskumami verejnej mienky od firmy TAKT podal Úrad kontroly MV SR. Prieskumy v hodnote takmer päť miliónov korún si objednalo MV SR od českej spoločnosti v rokoch 2004 až 2006. Firma okrem postojov obyvateľstva k polícii, hasičom a ministerstvu zisťovala aj osobné preferencie Palka ako politika.
"Súčasťou snaženia ministra vnútra musí byť vždy dôveryhodnosť ministerstva vnútra, Policajného zboru, dôveryhodnosť a vysoký pocit bezpečnosti u občanov. Tá okrem iných faktorov súvisí s tým, ako občania vnímajú prácu vysokých funkcionárov ministerstva vnútra, Policajného zboru a, samozrejme, inak to nejde, aj samotného ministra vnútra," reagoval Palko. Práve menované prieskumy podľa neho pomohli zabezpečiť spätnú väzbu od občanov a následne zvýšiť dôveryhodnosť polície a ministerstva.
Podľa Kaliňáka sa päť z prieskumov neskôr stratilo a k faktúram neboli doložené účtovné doklady. Otázky boli kladené po česky a výsledné percentá sa nezhodovali s výsledkami relevantných agentúr na Slovensku. Podľa výsledkov vyšetrovania mal rezort navyše podpísanú platnú zmluvu zo Štatistickým úradom na vypracovávanie prieskumov verejnej mienky, nemal teda dôvod vypisovať nové verejné obstarávanie.
"Nezodpovedám za administratívne pochybenia, ktoré nastali možno celé mesiace po mojom odchode z ministerstva vnútra. Okrem toho, neustále sa tu vracia k tomu, že sa niečo stratilo. Tu sa jedná o polopravdy. Veď tie prieskumy existujú v elektronickej forme, keď sa firma dozvedela, že prieskumy na ministerstve chýbajú, tak ich jednoducho poskytla," reagoval Palko.
Ako dodal, išlo o principiálne iné prieskumy, než aké agentúry, vrátane Štatistického úradu bežne robia, preto musela byť oslovená iná spoločnosť.
Firma TAKT mala byť podľa Kaliňáka z verejného obstarávania vylúčená. Vznikla len šesť mesiacov pred súťažou, pričom zákonná podmienka hovorí, že firma musí predložiť zoznam úspešných dodávok za posledné tri roky. TAKT paradoxne zoznam za uplynulé roky dodal. "Je jednoznačné, že firma podvádzala, pretože nemohla plniť dodávky v čase, keď neexistovala," povedal minister.
"Bola tam verejná súťaž, ktorá bola v poriadku aj podľa Úradu pre verejné obstarávanie. Tá firma existovala zrejme naozaj len pol roka v tejto právnej forme, ako s.r.o," reagoval Palko. "Pred tým polročným obdobím ľudia, ktorí firmu tvorili, pôsobili iným právny spôsobom a naozaj mali tie úspešné dodávky, ktoré si potom uviedli," dodal.

01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Casino rozhodlo o hoteli Forum 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavebníci čakajú na diaľnice 03 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Humanitárna pomoc predmetom sváru
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:02