StoryEditor

Miroslav Maxon: Odmietame SMK s Durayom a HZDS s Mečiarom

25.05.2006, 00:00
Odmieta, že kampaň HZD stojí na osobe prezidenta SR. Tvrdí, že iba pokračujú v ceste, ktorú Ivan Gašparovič ako zakladateľ hnutia odštartoval. Napriek nízkym preferenciám verí, že sa do parlamentu dostanú. Smer považuje za strategického spojenca, ale na rozdiel od tejto strany schvaľujú rovnú daň. Miroslav Maxon.
Vaša volebná kampaň stojí na osobe prezidenta Ivana Gašparoviča. To nemáte iné témy, ako len pripomínať, že jeden zo zakladateľov Hnutia za demokraciu je hlavou štátu?
- Odmietam, že by sme postavili kampaň na osobe pána prezidenta. Ale netajíme sa tým, že chceme byť pokračovateľmi programu, s ktorým vstupoval Ivan Gašparovič do kampane pred prezidentskými voľbami. Je to úplne prirodzené, keďže je zakladajúcim predsedom HZD a dnes čestným predsedom hnutia.
Ivan Gašparovič patrí medzi najdôveryhodnejších politikov. Zatiaľ vám však jeho osobnosť nepomáha, v prieskumoch sa pohybujete medzi jedným a tromi percentami...
- Naše preferencie nás nevyrušujú. Každý má svoj názor a skúsenosť s prieskumami verejnej mienky. Naplno sme rozbehli volebnú kampaň, reakcie sú pozitívne, takže sme presvedčení, že päťpercentné parlamentné kvórum prekročíme.
Prezident tvrdí, že do volebnej kampane nezasahuje. Jeho tvár však používate v komunikácii s voličmi, on zase napísal knihu, ktorej názov - Myslím národne, cítim sociálne - je totožný s vaším volebným heslom. Navyše, na krste jeho knihy bol jediným aktívnym politikom predstaviteľ HZD Rudolf Žiak. Je to v poriadku?
- My len pokračujeme v začatej ceste, ktorú pán Gašparovič vykonal vo funkcii predsedu hnutia.
Aká bude budúcnosť hnutia, ak nezískate aspoň tri percentá hlasov, za ktoré strany dostávajú od štátu peniaze?
- Alternatívu, že by sme získali menej ako tri percentá, absolútne vylučujem. Robíme všetko pre to, aby sme dosiahli päť percent.
Koľko peňazí minulo HZD v kampani?
- Celkom presné číslo neviem, v tomto období sa pohybujeme niekde okolo siedmich miliónov korún.
Odkiaľ máte tieto peniaze?
- Z vlastných zdrojov. Významným spôsobom sa na financovaní podieľajú členovia a kandidát HZD. Uvažujeme však aj o pôžičke, zatiaľ však neviem, koľko a od koho.
Akou sumou ste prispeli vy?
- Ak sa dobre pamätám, dal som 500-tisíc korún a milión pôžičku.
Máte v strane aj sponzorov?
- Nemám takúto informáciu.
Kampaň bude onedlho vrcholiť, koľko do nej budete musieť ešte investovať?
- Obávam sa, že budeme musieť vynaložiť minimálne 15 miliónov, ale v tejto chvíli neviem povedať, či budeme schopní to pokryť.
Ak by sa vám podarilo vstúpiť do parlamentu, s kým si viete predstaviť spoluprácu?
- Vylúčili sme spoluprácu s SMK - a to preto, že v hierarchii tejto strany je veľmi vysoko predstaviteľ, ktorý používa prisilné slová súvisiace s autonómiou a zúčastňoval sa na volebnej kampani maďarskej strany FIDESZ. A to je pre nás ťažko akceptovateľné a stráviteľné.
Hovoríte o Miklósovi Durayovi?
- Áno. Taktiež si viem veľmi ťažko predstaviť spoluprácu s ĽS-HZDS na čele s pánom Mečiarom.
A ĽS-HZDS bez Mečiara?
- Túto alternatívu považujem za veľmi málo pravdepodobnú. Treba však povedať, že v hospodárskych a sociálnych pohľadoch na riešenie niektorých problémov si s niektorými predstaviteľmi HZDS vieme predstaviť spoluprácu.
HZD "myslí národne". Viete si teda predstaviť spoluprácu s národniarmi z SNS?
- Áno.
Prezident ma blízko aj k Smeru-SD. Ako blízko máte k nim vy?
- Smer považujeme za nášho budúceho strategického partnera, hoci na niektoré riešenia, ktoré dnes Smer preferuje, máme trošku iný názor. Ale principiálna zhoda medzi nami je v tom, že Slovensko je zrelé na odklon od pravicovo-liberálnej politiky k politike, ktorá si ctí princípy solidarity.
Neuvažuje HZD o tom, že v prípade nízkych predvolebných preferencií vyzve svojich sympatizantov voliť Smer?
- Takáto alternatíva nebola predmetom diskusie vnútri strany a predpokladám, že ani nebude aktuálna.
Vašu stranu pred pár dňami pomohol zviditeľniť Vladimír Mečiar, ktorý hovoril o vašej údajnej chorobe. Platí tu pravidlo, že aj negatívna reklama je reklama?
- HZD chce pracovať vo volebnej kampani s celkom inými témami. Ak sa pán Mečiar rozhodol aj pre takúto tému, treba povedať, že klame. Netrpím ani ťažkou, ani nevyliečiteľnou chorobou. Považujem tie vyhlásenia za politický suterén. Ak sa mi do 25. mája v troch celoštátnych denníkoch neospravedlní, podám na neho žalobu.
Čo je ťažiskom volebného programu HZD?
- Máme dvadsať priorít. Napríklad je nevyhnutné hľadať cestu na zníženie odvodového zaťaženia - už v roku 2007.
O koľko?
- Povedať v tejto chvíli, že znížime odvodové zaťaženie o 50 percent, to by skutočne zaváňalo populizmom. Ale vychádzame zo skutočnosti, že dnešné odvodové zaťaženie je veľmi limitujúce z hľadiska rastu zamestnanosti.
Čo by ste robili s daňami?
- Aj keď som povedal, že naším strategickým partnerom bude Smer, my máme na rovnú daň trochu iný názor. Sme presvedčení, že daňová reforma priniesla svoje pozitíva. Chceme v princípe rovnej dane pokračovať.
Vidíte priestor na prípadné zníženie sadzby rovnej dane?
- Áno, ale prioritné musí byť zníženie odvodového zaťaženia.
01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štipendiá 02 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klub ekonómov pozýva 03 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jitka Obzinová 04 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hokejová ST extraliga
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:08