StoryEditor

Posilnenie rôznych hodnôt obohacuje zjednotenú Európu

26.05.2007, 13:34
Autor:
SITASITA

Posilnenie európskeho povedomia neznamená oslabenie národnej identity. Naopak, posilnenie rôznych hodnôt obohacuje zjednotenú Európu, zdôraznil dnes v diskusii o zvyšovaní európskeho národného povedomia na bratislavskej konferencii šéfov parlamentov krajín EÚ predseda chorvátskeho parlamentu Vladimír Šeks. Podľa jeho slov je zlým východiskom pocit, že európske hodnoty sú v protiklade s národnými. "Slabá dôvera v európske inštitúcie odráža slabú dôveru v národné inštitúcie," poznamenal s tým, že posilnená európska identita umožní lepšie a konkrétnejšie formovať budúcnosť jednotlivých krajín.

Poslaním Európskej únie je podľa eurokomisára Lászlóa Kovácsa naplnenie očakávaní takmer pol miliardy ľudí žijúcich v jej členských krajinách. Ako zdôraznil, je potrebné ľuďom vysvetliť, že žiadna krajina na svete sa nedokáže sama porátať s globálnymi problémami. "Dokáže to zvládnuť len ďalšia integrácia," poznamenal. Druhou dôležitou podmienkou je podľa neho dosiahnutie stavu, aby sa EÚ a jej inštitúcie stali demokratickejšími, transparentnejšími a účinnejšími. Potrebné sú preto inštitucionálne reformy, pretože "nedokážeme budovať Európu zajtrajška inštitúciami včerajška". Ľudia podľa neho musia pochopiť, že integrácia je pre nich a o nich, ináč od nich podporu nemôžeme očakávať. V tomto smere by mali verejnosť mobilizovať tak politici ako aj médiá a svoju konkrétnu úlohu musia zohrávať národné parlamenty.

Podpredseda Európskeho parlamentu Manuel António dos Santos povedal, že základnou úlohou národných parlamentov je kontrolovať činnosť svojich vlád a to - akým spôsobom je ich práca prepojená s európskou politikou. "Veľmi často dokážeme veci obhájiť slovami, ale nie sme schopní ich aj prakticky realizovať, čo ľudia často nechápu" dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:46