StoryEditor

Daniel Lipšic: KDH by nemalo naťahovať čas

27.06.2006, 00:00
Kresťanskí demokrati stále otáľajú s rozhodnutím, či odídu do opozície alebo sa pustia do rokovaní o vstupe do vlády, ktorú povedú sociálni demokrati. Smeru by sa pozdávala koalícia s KDH a SNS. Podpredseda KDH Daniel Lipšic v rozhovore pre HN

Podpredseda KDH Daniel Lipšic v rozhovore pre HN

Predsedníctvo KDH sa stále nerozhodlo, či bude hnutie po voľbách v opozícii alebo v koalícii. Stanovili ste si aj nejaký termín, dokedy predsedníctvo rozhodne?
- Nie. Diskusia v rámci KDH stále prebieha. Pôvodne sme chceli, aby Smer jasne povedal, či ponuka pre KDH existuje, aby bolo o čom rozhodovať. Zatiaľ som sa len dozvedel, že je v hlave Roberta Fica, ale to asi nie je verejne známa skutočnosť. Aj keď ešte neexistuje žiadna oficiálna ponuka, zdá sa mi dobré, aby KDH nenaťahovalo situáciu a v krátkej dobe rozhodlo, ako ďalej.
Aj predseda SMK Béla Bugár sa už vyjadril, že takéto naťahovanie môže poškodiť aj samotnému KDH...
- Férový postup by bol naozaj, keby Smer tlmočil svoju predstavu a dal ponuku, o ktorej by potenciálni partneri rozhodli. Smer zrejme s takýmto férovým postupom nepočíta, takže sa asi musíme rozhodnúť my.
Z prostredia Smeru vychádzajú jasné signály o rastúcej nervozite z nejednoznačného postoja KDH...
- Zdá sa mi, že pán Fico naozaj začína byť nervózny a netrpezlivý. Ak je však po piatich dňoch, odkedy bol poverený zostaviť vládu, nervózny, čo by urobil, keby nastal prvý vážny programový problém vo vládnej koalícii? To ma trošku napĺňa obavou.
V prípade, že KDH bude vo vládnej koalícii, budete mať záujem o post ministra spravodlivosti?
- Neviem si predstaviť byť v jednej vláde s ľuďmi, ktorých aktivity a finančné pozadie sú pre mňa neprijateľné.
Boli by ste teda radovým poslancom?
- Nerád by som predbiehal rozhodnutie predsedníctva KDH. Vždy je tam to ak. Ak predsedníctvo rozhodne nejakým smerom, a pevne verím, že nie Smerom, dám na vedomie aj moje osobné rozhodnutie. V tomto okamihu je to však veľmi predčasné.
Ako sa vyvíja situácia v predsedníctve, prevažuje názor, že KDH by sa malo pobrať do opozície?
- Vždy som mal názor, že pokiaľ som členom nejakého kolektívneho orgánu, nebudem komentovať, hlavne pred rozhodnutím, názory svojich kolegov. Nerobil som to vo vláde a nebudem to robiť ani v predsedníctve. Nebudem komentovať, aké je rozloženie síl v predsedníctve, ani kto má aké názory.
Podľa informácií so Smeru je pre nich stále najoptimálnejšia koalícia s KDH a SNS. Je tento variant pre KDH absolútne neprijateľný?
- Nepoznám nikoho z predsedníctva, kto by bol zástancom takejto trojkoalície.

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V bratislavskom derby prehra lídra súťaže 02 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hokejová ST extraliga
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:25