StoryEditor

Vláda schválila nový tlačový zákon

09.01.2008, 23:02
Autor:
SITASITA
Vláda včera schválila zákon o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve, nazývaný aj tlačový zákon. Po schválení parlamentom by mal platiť od mája.

Z terajšieho zákona preberá právo na opravu, ktorú musia médiá zverejniť do ôsmich dní. Pridáva k nej právo na odpoveď a na dodatočné oznámenie. Právo na odpoveď znamená, že noviny musia do troch dní uverejniť stanovisko dotknutej osoby na rovnocennom mieste a rovnakým písmom ako bol článok. Bude označené slovom Odpoveď v titulkovom písme spolu s menom alebo názvom žiadateľa. Právo na dodatočné oznámenie ukladá povinnosť uverejniť výsledok právoplatného ukončenia konania v prípade, o ktorom noviny písali.


Novinkou bude povinnosť chrániť zdroj informácií, ak o to požiada. Výnimkou bude prípad, keď má zdroj poskytnúť svedectvo v závažných trestných činoch so sadzbou nad desať rokov a vo veci korupcie. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) nepresadil požiadavku, aby sa povinnosť mlčanlivosti nevzťahovala na prípady, ak bol poskytnutím alebo zverejnením informácie spáchaný trestný čin alebo ak ide o informáciu týkajúcu sa ohrozenia ústavného zriadenia, vnútorného poriadku, bezpečnosti štátu alebo ochrany utajovaných skutočností. Ustúpilo aj od toho, aby ministerstvo kultúry pokutovalo tlač, ak uverejní utajovanú skutočnosť.


Nový zákon znižuje najvyššie pokuty z dvoch miliónov na 200-tisíc korún. Toľko môže tlač zaplatiť, ak bude propagovať vojnu, ospravedlňovať, schvaľovať alebo zľahčovať kruté a neľudské konanie, informácie, propagovať alebo zľahčovať užívanie drog, propagovať alebo podnecovať násilie, nenávisť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, sexuálnej orientácie, jazyka, náboženstva alebo viery, politického alebo iného zmýšľania, príslušnosti k národnostnej menšine, majetku, rodu, iného postavenia, zdravotného postihnutia alebo veku. Rovnako sa budú trestať informácie v rozpore s volebnými zákonmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:15